Ovih pet stvari nikako nemojte raditi svom ljubimcu

Ljubimci 19. sep. 202012:56 > 13:00
Podeli:
Izvor: Pixabay (ilustracija)

Briga o psu nije uvek tako laka - a čak i vlasnici s najboljom namerom mogu napraviti grešku ili dve u odgajanju ili životu psa. Svi odgovorni vlasnici pokušavaju da saznaju što više dobrih i kvalitetnih informacija i saveta oko odgoja pasa.

Nekada do tih informacija nije lako stići, stoga smo odlučili napraviti listu od pet stvari koje obavezno morate izbegavati da radite svom psu.

Fleksibilne vodilice

Ove vodilice mogu izazvati ojede trenjem u slučaju da vam se omotaju oko ruke. Takođe ih je teško povući u slučaju opasnosti, a vaš pas se može povrediti ili čak povrediti nekog drugog.

Mnoge se fleksibilne vodilice razvuku i više od tri metra. Često tanje od tradicionalne vodilice – a hvatanje fleksibilnih vodilica u pokušaju da sprečite psa da potrči, može dovesti do ozbiljnog ranjavanja.

Pristup kupatilu

Verovatno o ovome niste ni razmišljali, međutim vaši psi nikako ne bi smeli da imaju samostalan pristup kupatilu. Ukoliko imaju, osigurajte kupatilo i obratite pažnju na neke stvari. Naime, u mnogim kupatilima se drže hemikalije za čišćenje i predmeti za ličnu negu koji mogu biti otrovni za pse. Ako imate znatiželjnog psa poput shar pei-a, možda je najbolje držati vrata kupatila zatvorenima.

Led u činiji s vodom

Kad temperatura poraste, mnogi vlasnici pasa napune činije za vodu svojih ljubimaca kockicama leda ili im daju kocku leda za igru.

Led je česti krivac za slomljene zube kod pasa, posebno zube u zadnjem delu usne šupljine. Ti slomljeni zubi su bolni i lako se mogu inficirati, što zahteva uklanjanje korena ili celog zuba. Ako imate psa sa dvostrukom debelom dlakom kao što je slučaj kod tibetanskih mastifa, bolje im je dati smrznuto povrće poput šargarepe.

Hrana sa stola

Ovo je jedna od poznatijih stvari, ali vlasnici se često ne drže jer im je teško odoleti slatkim pogledima njihovih ljubimaca. Ne biste smeli da dopustite da vaš pas jede ostatke hrane sa stola.

Hranjenje psa ostacima obroka, posebno masnom hranom, poput slanine, lako može dovesti do ozbiljnog i bolnog napada pankreatitisa ili drugih probavnih tegoba za vašeg psa. Takođe, to je neprihvatljiva hrana za pse jer može doprineti brzom povećanju telesne mase.

Alkohol

Iako možda ne treba nužno paničiti ako vaš ljubimac poliže prolivenu kap vina s poda, važno je znati da psi mogu pretrpeti ozbiljne nuspojave od konzumacije alkohola.

Kućnim ljubimcima nikada ne bi smeli davati alkohol jer deluje na njihov nervni sistem, što može uzrokovati simptome poput hipotermije, proliva i povraćanja, piše World Dog Finder