Policija u Čileu trenira pse da otkrivaju ko ima koronavirus

Ljubimci 15. jul. 202019:18 > 19:26
Podeli:
Izvor: Freeimages/dtaioli

Policija u Čileu trenira pse da detektuju ljude koji su možda inficirani koronavirusom, i to tako što njuše njihov znoj.

Psi, tri zlatna retrivera i jedan labrador, stari su između četiri i pet godina. Do sada su korišćeni da namirišu drogu i eksplozive, ali i da pronađu nestale ljude, navodi policija, a prenosi Frans pres.

Ovaj program treniranja pasa zajednički realizuju Čileanska nacionalna policija i stručnjaci sa Katoličkog univerziteta Čilea. On je na tragu sličnih projekata u Francuskoj, rekao je šef specijalne političke škole, Hulio Santelises.

Psi imaju 330 miliona receptora za miris, i sposobnost da detektuju mirise 50 puta bolje od ljudi. Takođe, mogu da „namirišu“ 250 ljudi za sat vremena.

„Virus nema miris, nego zapravo infekcija generiše metaboličke promene, koje utiču na oslobađanje posebnog tipa znoja, koji psi mogu da detektuju“, kazao je za Frans pres Fernardo Mardones profesor veterinarske epidemiologije na Katoličkom univerzitetu.

Prema Santelisesu, ispitivanja u Evropi i Dubaiju pokazala su 95-procentnu tačnost kod pasa u prepoznavanju slučajeva Covid-19.

Britansko humanitarno udruženje koje trenira pse za detektovanje ljudskih bolesti, još krajem marta je počelo da ih uči da prepoznaju slučajeve Covid-19.

POVEZANE VESTI

Četvoronožni biodetektori

„Prednost ove naučne studije je da će omogućiti psima da postanu biodetektori, odnosno da detektuju Covid-19 u njegovoj ranoj fazi“, rekao je Santelises.

Mardones dodaje da već postoje dokazi da psi mogu da detektuju bolesti poput tuberkuloze, infekcija parazitima, pa, čak, i rane faze raka.

Psi mogu da „nanjuše“ suptilne promene u temperaturi kože, zbog čega, takođe, mogu da budu korisni u utvrđivanju groznice kod ljudi.

Prema Svetskoj organizaciji za zdravlje životinja, mogućnost da se neko zarazi od psa je veoma mala.

Obuka pasa u Čileu za prepoznavanje Covid-19 počela je pre mesec dana, i tokom nje će biti korišćeni uzorci znoja uzetih od pacijenata sa koronavirusom, koji se leče u Univerzitetskoj katoličkoj klinici.

Stručnjaci se nadaju da će psi već u avgustu moći da rade „na terenu“.

Plan je da zajedno sa pripadnicima policije budu raspoređeni u zonama sa velikim brojem pešaka, poput železničkih stanica i aerodroma, kao i u domovima zdravlja.

Prema današnjim podacima sa sajta worldometers.info, Čile ima 1.712 novozaraženih koronavirusom, što je najniža cifra u poslednja dva meseca. Od prvog registrovanog slučaja 3. marta, Čile je ukupno imao 321.205 zaraženih, 7.186 umrlih, i trenutno ima 21.934 aktivna slučaja. To ga čini šestom najpogođenijom zemljom na svetu pandemijom koronavirusa.

Međutim, kako navodi Frans pres, Ministarstvo zdravlja Čilea objavilo je da je od Covid-19 umrlo više od 11.000 ljudi, a u taj broj su uključene i „verovatne“ žrtve te bolesti.

Sve o koronavirusu čitajte u našem BLOGU UŽIVO i na stranici Koronavirus.