Stafilokokna infekcija kod pasa

Ljubimci 04. okt. 201913:56 > 14:01
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Bakterije su svuda prisutne i verovatno jedan od najčešćih uzročnika mnogobrojnih zdravstvenih problema svih živih bića. Same po sebi predstavljaju jedan od najsavršenijih organizama koji se veoma brzo i efikasno prilagođava svim promenama u okolini u kojoj žive pa je i borba protiv njih veoma zahtevna, prenosi Petface.

Neke bakterije izazivaju bolesti, ali mogu i da dodatno komplikuju stanja koja nisu primarno izazvane njihovim delovanjem, piše Petface.

Bakterija stafilokoka se može naći slobodna u okolini, na koži domaćina, ali i u gornjim disajnim putevima. Veoma se lako prenosi među životinjama, a u nekim slučajevima i sa životinje na ljude.

Stafilokoke napadaju sve rase pasa i mogu da izazovu infekciju u bilo kom životnom dobu. Naravno da su mlađi i stariji psi nešto više ugroženi zbog opšteg stanja organizma. Kod štenaca imuni sistem nije još dovoljno razvijen, a kod starijih pasa je uobičajeno da mnogi sistemi organizma više ne funkcionišu kao ranije.

Simptomi

Kod stafilokoknih infekcija mogu se primetiti:

– Groznica

– Prisustvo bola

– Gubitak apetita

– Promene na koži – apscesi

– Infekcije očiju, ušiju i respirativnom sistemu

– Svrab

– Upale sa lezijama koje su ispunjene gnojem

Pored ovih znakova, mogu se javiti infekcije rana, apscesi u ustima, a u težim slučajevima čak i sindrom toksičnog šoka.

Dijagnoza

U dijagnozi ovih infekcija neophodno je uraditi laboratorijske analize krvi koje uključuju kompletnu krvnu sliku i biohemijsku analizu, ali i analizu urina.

Potrebno je uraditi i analizu uzoraka promena koje su nastale na koži kako bi se utvrdilo koji su primarni uzročnici koji su doveli do stafilokokne infekcije. Naravno, potrebno je raditi i pretrage koje bi isključile nenormalan razvoj ćelija kod tumora, jer i oni mogu biti uzrok infekcije.

Lečenje

S obzirom da se radi o bakterijskoj infekciji u lečenju se koriste antibiotici. Nažalost, stafilokoke imaju veliki broj različitih sojeva koji su vremenom razvili otpornost prema nekim lekovima.

Zbog toga je pre upotrebe antibiotika potrebno uraditi antibiogram, specifičnu analizu i testiranje kojim se utvrđuje koji je lek efikasan u specifičnom slučaju. Davanje antibiotika bez antibiograma često nema zadovoljavajuće efekte u suzbijanju infekcije. Pored toga, dugotrajno unošenje antibiotika može da ima i druge negativne efekte posebno na digestivni trakt. Zbog toga se uz upotrebu antibiotika preporučuje i korišćenje odgovarajućih probiotika koji će ojačati organe koji mogu da budu oslabljeni uticajem antibiotika. Pored antibiotika, potrebno je sprovoditi i higijenu rana i delova kože koji su zahvaćeni infekcijom. Za to se koriste dezinfekcioni rastvori, pa i posebni medicinski šamponi. Prilikom kontakta sa zaraženim ljubimcem treba biti oprezan i koristiti zaštitne rukavice i sprovoditi detaljnu higijenu prostora, jer se bakterija lako prenosi i na čoveka, a posebno decu.

Kada se radi o stafilokoknim infekcijama, trenutno ne postoji ni jedan način za njihovu prevenciju.