Kako smanjiti rizik od oboljevanja mačke od raka

Ljubimci 19. jul. 201923:47 > 16:42
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Mačke oboljevaju od mnogih bolesti za koje se nekada mislilo da su rezervisane samo za ljude. Maligna oboljenja spadaju u tu grupu s malom razlikom da nisu toliko česta kao kod pasa. S druge strane, rak kod mačaka je po pravilu mnogo agresivniji.

Nažalost, mnogi oblici raka se ne mogu sprečiti. Genetska predispozicija neke ljubimce čini osetljivijim na pojavu malignih oboljenja. Međutim, postoje stvari koje prosečan vlasnik može učiniti kako bi smanjio rizik od raka. Petface savetuje nekoliko mera koje se mogu preduzeti.

Sterilizacija

Sterilizacija ženki i kastracija mužjaka se preporučuje svim mačkama koje ne služe razmnožavanju u cilju prodaje, pre svega zbog kontrole populacije. Međutim, bez obzira šta misle i govore protivnici ove intervencije, sterilizacija u ranom dobu će značajno smanjiti rizik od razvoja raka. Pre svega se misli na tumore mamarnih žlezda (dojki) kod ženki i testisa i prostate kod mužjaka. U idealnim uslovima, sterilizacija ženke pre prvog teranja gotovo da potpuno otklanja rizik od mamarnih tumora.

Ishrana

Obezbeđivanje adekvatne i kvalitetne hrane pojačava i održava imuni sistem mačke na visokom nivou. Dokazano je da masne kiseline kao što su EPA (Eikozapentaenska kiselina) i DHA (dokozaheksaenska kiselina) mogu biti korisne u prevenciji raka ili tokom terapije. Isto tako, treba izbegavati gojaznost. Endokrinolozi smatraju da je mast deo endokrinog sistema i izlučuju hormone i druge supstance koje imaju negativno dejstvo na organizam. Upalni procesi su deo tih efekata, a oni su dobra osnova za razvoj tumora.

Pušenje

Naravno da ni jedna mačka ne puši, ali to ne znači da ne postoji rizik od takozvanog „pasivnog pušenja“. Udisanje duvanskog dima sigurno nije zdravo, ali kod mačaka moramo uzeti u obzir još jednu okolnost. Mnogobrojne štetne supstance iz sagorele cigarete se zadržavaju na odeći i nameštaju, pa čak i na koži i dlaci mačke. Lizanjem i uređenjem svog krzna mačke ih unose u organizam i tako povećavaju rizik za razvoj nekih oblika raka.

Okruženje

Mačke bez dlake (rasa Sfinks), one sa svetlom dlakom, što znači da imaju svetlu kožu, ili one sa retkom dlakom na ušima i licu imaju veću osetljivost na zračenja Sunca. Ukoliko su često izložene ovim zračenjima pored crvenila, iritacije i opekotina postoji opasnost i od razvoja takozvanog raka skvamoznih ćelija. Ovakve mačke treba sklanjati sa sunaca ili štititi kremama sa visokim faktorom zaštite koje nisu otrovne ukoliko ih mačka poliže.

Kućna hemija

Sve deterdžente i sredstva za održavanje higijene u domu, pa čak i sredstva za održavanje biljaka ili travnjaka koristite krajnje oprezno. Izbegavajte korišćenje pesticida i drugih poznatig agenasa koji imaju kancerogeno dejstvo.

Virusi

Virusna oboljenja kao što su mačja leukemija (FeLv) ili mačja sida (FIV), takođe mogu biti uzročnici pojave raka. Testirajte ljubimce na prisustvo virusa, pa i same bolesti. Pridržavajte se uputstava veterinara u tretmanu bolesti kako bi se smanjio rizik od komplikacaja koje mogu da dovedu i do razvoja malignih oboljenja.

Redovni pregledi kod veterinara

Bar jednom godišnje obavite posetu veterinaru koja uključuje detaljni klinički pregled i laboratorijske analize krvi. To će umnogome pomoći da se prati ukupno stanje ljubimca ali kao što je praksa pokazala i da se otkriju neke bolesti u početnoj fazi. Mačke su pravi majstora kada je u pitanju skrivanje bolesti pa je ovo jedan od načina da na vreme reagujete.