Mačka postala redovan "učenik" osnovne škole u Izmiru

Ljubimci 23. feb. 201811:19 > 24. feb. 2018 09:03
Podeli:
Izvor: ANADOLIJA/Evren Atalay

Uzimajući u obzir nekonvencionalne metode podučavanja, učiteljica Ozlem Pinar Ivasku, iz osnovne škole u turskom Izmiru, odučila je dozvoliti mački Tombi boravak u razredu i time decu zainteresovati za školu.

Mačka koju su deca prvobitno hranila u dvorištu, naviknuvši se na njih, počela je da ulazi i u razred i tako postala jedan od najredovnijih „učenika“. Tombi, kako su je deca nazvala, slobodno je počela da šeta među školskim klupama. Kada bi zaspala, deca bi se trudila da budu tiha i pažljivo da slušaju nastavu, a sve kako ne bi probudila novog prijatelja.

Učiteljica je primetila da su pojedini učenici počeli i ranije da dolaze u školu, samo kako bi proveli vreme sa Tombi. Ivasku je odlučila da dobije dozvolu od uprave škole da Tombi bude u razredu.

Urađene su sve potrebne vakcine, a izvađen joj je i pasoš. Ipak, jedan od roditelja je bio zabrinut zbog higijene u razredu, zbog čega je mačka udaljena.

Vrata svog doma otvorila joj je Ivasku, ali se nije slagala sa ostalim životinjama u kući.

U povratak Tombi u razred uključili su se i nadležni organi vlasti, a mačka ponovo ”pohađa” nastavu.

Fotogalerija:

Učiteljica je za agenciju Anadolija kazala da je Tombi drugačija od ostalih devet mačaka koje deca hrane u dvorištu.

„Učenici su postali pažljiviji otkako je Tombi došla. Ranije su trčali po razredu i bio je nered, ali otkako je maca došla, deca se trude da je ne probude, da ne trče kako joj ne bi smetala, ne pričaju glasno i tome slično“, pojasnila je Ivasku.

Učenica Tuana Tuntar kazala je da su sretni što se Tombi vratila u razred.

„Maca svako jutro šeta između klupa i pozdravlja nas. Pozdravim i ja nju, a ona dođe da spava kod mene. Napravićemo joj kućicu u dvorištu, da bude na sigurnom“, rekla je Tuntar.

Selen Bekdemi je kazala da su bili veoma tužni kada ih je Tombi morala napustiti.

„Veoma smo srećni što se vratila i više nismo tužni. Kada spava, ne želimo je probuditi“, dodala je.

Učenik Emir Bajram je kazao da su se s Tombi prvi put upoznali u školskom dvorištu.

„Zahvaljujući Tombi, u razred je došao mir. Maca je veoma slatka i ima 4,5 meseca. Voli da bude kod Tuane. Ne nanosi nam nikakvu štetu. Srećni smo što se vratila“, istakao je.