Da li je vaša mačka dešnjak ili levak?

Ljubimci 23. jan 201823:34 > 23:34
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Bilo da pokušavaju da vam ukradu poslednji zalogaj ručka ili da se penju po nameštaju (a i vama, ako ćemo iskreno), mačke biraju kojom će šapom započeti svoje kretanje.

Novo istraživanje je naime, pokazalo da ženke favorizuju svoju desnu šapu, dok mužjaci favorizuju levu. Naučnici kažu da su takve preferencije ipak stvar svake mačke ponaosob, ali da mužjaci većinom hod započinju levom, dok ženke to rade desnom.

Istraživači kažu da bi razumevanje zašto mačke preferiraju jednu, a ne drugu šapu, moglo dovesti do boljeg shvatanja njihovog odgovora na stres.

„Životinje levaci, koji se oslanjaju na desnu polovinu svog mozga za obradu informacija, snažnije reaguju na strah, agresivne ispade i lošije se nose sa stresnim situacijama od životinja dešnjaka“, rekla je koautorica studije Debora Vels s Kraljičinog univerziteta u Belfastu i dodala da je desna polovina mozga zadužena za obradu negativnih emocija.

Studija je sprovedena u domovima vlasnika mačaka i fokusirala se na spontano ponašanje. Ukupno gledajući, istraživački tim je analizirao podatke koje su vlasnici 44 mačke (20 ženki i 24 mužjaka) prikupili posmatrajući njihovo kretanje po kući. Vlasnici su tokom tri meseca beležili kojom šapom njihove mačke gaze u šljunak za nuždu, na kojoj su se strani tela odmarale i slično.

Tokom tri meseca, koliko je trajalo istraživanje, vlasnici mačaka zabeležili su 50 ponavljanja svakog poteza ili kretanja.

Mačke su takođe učestvovale u testu posezanja za hranom, pa su za njom morale posegnuti 50 puta. Svaki pokušaj se beležio u smislu toga kojom su šapom mačke pokušale da dohvate obrok.

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Animal Behaviour i pokazali su da mačke, za razliku od ljudi – koji su u 90 posto slučajeva dešnjaci – nemaju preferenciju u smislu šapa, ali da pojedine mačke imaju dominantnu šapu.

Ukupno gledajući, 73 posto mačaka favorizovalo je jednu šapu kada su posezale za hranom, 70 posto je sa svojom „jačom“ šapom započelo spust niz stepenice i 66 posto je sa omiljenijom šapom gazilo u šljunak za nuždu.

Međutim, samo 25 posto mačaka je favorizovalo jednu stranu tela kada se radilo o odmaranju i izležavanju. Ta preferencija nije bila povezana s favoriziranjem određene šape za prvi korak.

Ranije slične studije koje su sprovedene na psima sugerišu da bi preferiranje jedne u korist druge šape moglo biti stvar hormona, međutim, istraživači sumnjaju da je to cela priča, jer su sve 44 mačke sterilizovane.

„Ne znam da objasnim zašto mačke preferiraju jednu, a ne drugu šapu. To ima neke veze s razlikama u strukturi i funkcionisanju mozga kod mužjaka i ženki, međutim, detalje ne znamo“, rekla je Vels, a piše Jutarnji.