Lekari: Da biste ostali u formi i kao "senior", nabavite psa

Ljubimci 28. sep 201723:40 > 23:41
Izvor: Reuters

Naučnici dva britanska univerziteta sprovela su anketu čiji su rezultati pokazali da je fizička aktivnost koja uključuje šetnju psa veoma začajna za održavanje forme osoba treće životne dobi, pogotovo u zimskom razdoblju.

Naučnici sa Univerziteta Ist Anglia (UAE) i Kembridž sproveli su anketu među 3.000 starijih osoba koje su morale da odgovore da li imaju psa i da li ga izvode u šetnju. Zatim su im dali akcelerometre koji su neprestano merili novi njihove fizičke aktivnosti tokom sedmodnevnog perioda.

„Svima nam je poznato da nivo fizičke aktivnosti opada s godinama“, rekao je doktor Ju Cu Vu, vođa istraživanja koji sarađuje sa oba univerziteta.

Naučnici su očekivali da će anketa pokazati kako „šetači pasa“ ređe pribegavaju „sedećem“ načinu života od ostalih učesnika studije, a rezultati su pokazali da vlasnici pasa prosečno dnevno provode pola sata manje sedeći.

„Iznenadila nas je činjenica da su vlasnici pasa prosečno dnevno bili fizički aktivniji i da su provodili manje vremena u zatvorenim prostorima čak i za vreme najhladnijih, najmračnijih i najkišovitijih dana u odnosu na osobe treće životne dobi bez pasa tokom dugih, sunčanih i ugodno toplih letnih dana“, kazao je Endi Džouns, vođa studije i profesor javnog zdravstva na UEA.

S obzirom na to da su morali da se prilagode potrebama kućnih ljubimaca, njihovi vlasnici bili su prisiljeni i na veću i češću fizičku aktivnost.

Džouns je dodao kako ne preporučuje svim seniorima brigu o psima, budući da nisu svi u stanju voditi brigu o tim kućnim ljubimcima na pravi način.

Iznio je alternativu – uključenje seniora u programe šetnje pasa iz skloništa za nezbrinute životinje dvaput nedeljno. Istakao je da je u okviru takvog programa mogućnost otkazivanja šetnje bila ređa od otkazivanja vežbanja s vršnjacima.

Osim podsticanja fizičke aktivnosti starijih osoba, psi im skraćuju trenutke usamljenosti, pogotovo ako žive sasvim sami.

Šetnja psa podstiče osobe treće životne dobi i na razgovor s drugim vlasnicima pasa, a konverzacija ne mora nužno biti o ljubimcu.

Psiholog Andrea Bic tvrdi da su ranije studije pokazale povećanje nivoa oksitocina, hormona sreće, kod mnogih ljudi za vreme kontakta s psom. „Smanjuje se nivo stresa i anksioznosti, a jača osjećaj poverenja“, kazala je Bic.

Rezultati studije objavljeni su u stručnom časopisu „Journal of Epidemiology and Community Health“.