Kako očistiti mački uši?

Ljubimci 01. jan 201713:34 > 07. jan 2017 18:59
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Sigurno ste bar jednom čuli da su mačke čiste i vrlo uredne životinje koje se same brinu o svojoj higijeni. Međutim, to jeste samo donekle tačno. Pogotovo ako mačka ima hronične ili akutne probleme sa ušima, ljubimac se mora osloniti na vas kada je u pitanju čišćenje ušiju.

Ukoliko preferirate da čišćenje ušiju obavite kod kuće, postoji nekoliko trikova koje savetuje portal Njuska.com kako da to uradite bez muke i stresa.

Mačke imaju izvanredan sluh a uši im služe i kao sredstvo komunikacije sa drugim jedinkama. Međutim, nekada im je potrebna naša pomoć kako bi održale ovaj važan organ čistim.

Zašto bi trebalo da čistite mački uši?

Iako mačke čišćenje ušiju obavljaju uglavnom same, nekada im je potrebna naša pomoć. Naime, ukoliko vaš ljubimac ima ušne grinje, podliv ili neki vid infekcije potrebno je obaviti dobro i temeljno čišćenje. A takve probleme sa ušima primetićete redovnom proverom ušne školjke vaše mačke.

Kada se treba obratiti veterinaru?

Naravno, čim primetite bilo kakvu promenu u ponašanju ili izgledu ušne školjke obratite se veterinaru. Takođe, ukoliko primetite znake hroničnih oboljenja i simptome kao što su češanje ušiju, naginjanje glave u stranu ili da vaš ljubimac trese glavom, zatim sekret smeđe boje, krv ili iritiranu kožu, potražite stručnu veterinarsku pomoć.

Koliko često je potrebno mački čistiti uši?

Nekim mačkama gotovo nikada neće biti potrebno čišćenje ušiju, ali to sve zavisi od jedinke do jedinke.

Vlasnici generalno zdravih mačaka bi trebalo jednom mesečno da provere ušnu školjku svog ljubimca na znake infekcije ili prljavštine. Ukoliko vaša mačka ima neko hronično oboljenje ušiju i čišćenje treba obaviti češće, tj. onako kako savetuje veterinar.

Kako čistiti uši?

Ako ranije niste čistili mački uši, biće vam potrebno malo prakse i vremena da se uhodate. Ovih nekoliko koraka će vam olakšati da kroz proces prođete što lakše i bez stresa.

Pripremite peškir, gazu, tufere ili vatu, toplu vodu i sredstvo za čišćenje ušiju koje vam prethodno preporučio veterinar.

Ako vaša mačka grebe ili je nervozna, umotajte je u peškir i stavite u krilo. Nežno povucite ušnu školjku kako biste videli kanal. Sipajte tečnost za čišćenje ušiju i nežno masirajte koren ušne školjke pet do deset sekundi, a zatim pustite da mačka protrese glavu.

Umotajte prst u gazu ili tufer i pokupite višak tečnosti sa površine kanala. Važno je da gazu ne gurate previše duboko u ušni kanal kako ga ne biste oštetili. Ponovite postupak za drugo uvo.

Nikada ne koristite štapiće za uši

Ukoliko je mačka nemirna ili se previše otima neka vam još jedna osoba pomogne da je drži kako bi ostala mirna. Takođe, nikada ne koristite štapiće za uši – štapići su tanki i prilikom čišćenja lako može doći do oštećenja bubne opne ili kanala, a prljavština se gura i vraća nazad u kanal.

I naravno, nakon čišćenja obavezno nagradite mačku njenom omiljnom poslasticom pa tako vremenom ovo više neće biti negativno iskustvo za vašeg ljubimca.