Kako pripremiti ljubimca na dolazak bebe?

Ljubimci 31. avg. 201610:18 > 10:20
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Nije redak slučaj da ljudi nisu sasvim sigurni kako da se ponašaju prema svom kućnom ljubimcu kada stiže novi član porodice.

Osim u slučaju kada beba već ima utvrđene probleme sa disajnim organima ili neku alergiju, ne postoji apsolutno nikakav razlog za uklanjanje ljubimca iz stana u kome živite.

Iskustvo deteta u odrastanju uz mačku ili psa će kasnije detetu puno značiti u razvijanju zdravog odnosa sa drugim životinjama, decom, ljudima kao i sa prirodom uopšte.

Neophodno je uložiti izvesno vreme kako bi se životinja privikla na budući dolazak bebe i naučila novim pravilima. Psi i mačke su neuporedivo više orijentisani na svoja čula mirisa i sluha nego na čulo vida. Promene u tim dimenzijama njima će doneti konfuziju i potrebno je da im nove “čulne informacije” učinite što lakše prihvatljivim.

Izvor : Shutterstock

Poslužite se jednim trikom! Od prijatelja koji imaju bebu pozajmite pelene ili komade odeće koja im nije neophodna kako biste mogli da započnete blagovremeno privikavanje ljubimca na dolazak bebe i mirise koji idu uz nju. Takođe, bilo bi poželjno da snimite zvuk bebinog plača i pripremite ljubimca na njegovu glasnoću.

Nije moguće predvideti kako će se svaki ljubimac konkretno ponašati. Potpuno je prirodno da vam sopstveno dete bude na prvom mestu i da mu posvećujete maksimalnu pažnju, ali isto tako potrebno je odvojiti vreme i za igru sa svojim kućnim ljubimcem.

Ukoliko se oseti zapostavljen, pas može razviti određene promene u ponašanju: anksioznost, privlačenje pažnje na ne baš prihvatljiv način i slično. Uostalom zajednička šetnja po parku ili izlet u prirodu činiće svima dobro: i bebi i vama i vašem ljubimcu.

Faktor higijene je veoma važan – odgovoran odnos prema sopstvenom kućnom ljubimcu, koji podrazumeva redovnu higijenu, redovne vakcinacije i čišćenje od parazita su stvari koje se podrazumevaju i bez prisustva bebe.

Na kraju preostaje još samo da vam kažemo da je za ceo “poduhvat” podizanja deteta uz prisustvo kućnog ljubimca potrebno puno strpljenja i pažnje koji će se ipak višestruko isplatiti na kraju.

Prisetite se samo kako je kućni ljubimac obogatio vaš život i shvatićete da će on isto učiniti i vašem detetu.