Značaj pasa u životu autistične dece

Ljubimci 12. avg 201617:19 > 13. avg 2016 21:21
Podeli:
Izvor: Pixabay

Odrastanje sa kućnim ljubimcem višestruko je korisno za decu - uče se odgovornosti, saosećanju, otvorenosti, socijaliziuju se sa životinjama i stiču nova znanja o živim bićima. Međutim, kućni ljubimci, a posebno psi, mogu imati koristi i kada je u pitanju zdravlje deteta.

Veruje se da psi mogu pomoći deci da se oslobode anksioznosti zbog razdvajanja od roditelja, a brojna su istraživanja pokazala da kućni ljubimci pomažu i kod hiperaktivnosti mališana!

Ljubimci su posebno značajni u odrastanju autistične dece, koja se često oslanjaju na neverbalne signale u komunikaciji, baš kao što to rade i kućni ljubimci. Zato kontakt sa mačkom ili psom može pomoći autističnom detetu u interakciji sa ljudima.

Ovo dejstvo životinja na decu s autizmom odavno je prepoznato u SAD, pa su među terapeutske pse uvršetni i oni koji pomažu deci s ovom bolešću.

Jedan od korisnika novog programa je i petogodišnja Holena Gonzales iz San Dijega, u Kaliforniji, koja ima posebnu vezu sa treniranim psom Mafetom. Holenina majka Rebeka Kuk je istakla da je Mafet promenio život njene ćerke jer je briga za tog psa stvorila kod devojčice osećaj odgovornosti koji će nositi do kraja života.

„Helenine komunikacione sposobnosti su se uvećale tri puta za tri meseca od kako je Mafet sa nama u kući, a njena ličnost je isplivala na površinu, postala je mnogo društvenija“, ispričala je majka devojčice za Glas Amerike.

Interakcija koju ova deca stvaraju sa psima je ustvari najdragocenija, jer je zasnovana na bezuslovnoj uzajamnoj ljubavi i prijateljstvu, što sve ukupno doprinosi boljoj socijalizaciji!