Novi trend – koze se čuvaju i kao kućni ljubimci

Ljubimci 04. avg 201623:39 > 23:44
Izvor: Freeimages.com/ Joel Dietle

Da, verovai ili ne, ali koze se zapravo čuvaju i kao kućni ljubimci! Jarići su podjednako slatki kao i štenci, a širom sveta trend čuvanja ove životinje postaje sve učestaliji. Pročitajte nekoliko zaniljivosti koje smo izdvojili.

Ukoliko želite ljubimca kojem ćete bacati lopticu da vam donese, koza možda i nije izbor za vas. Čuvati kozu kao ljubimca podrazumeva da prihvatite životinju takva kakva jeste. Naime, koze je potrebno čuvati u dvorištu gde će im biti dostupni elementi prirodnog staništa, piše portal Njuska.com.

Kuća ili dvorište?

Ove životinje nisu pogodne za čuvanje u kući ili stanu, jer će gristi i žvakati vaš nameštaj i stvari. Dok i ostali ljubimci znaju to da rade, psi i mačke se mogu izdresirati da to ne rade, koze ne.

Hrana

Kada govorimo o nezi, kozama je potrebna hrana, voda, spavanje, igra i borba. Većina koza jede nekoliko puta na dan, praveći pauze za odmor i varenje. Kroz sat vremena nastavljaju klopu. Zato je važno da obezbedite dovoljne kolicine sena, deteline lucerke itd.

Voda

Takođe, važno je da koza uvek ima dostupnu čistu i svežu vodu. Kako je uobičajena hrana ove životinje vrlo suva, potrebna je voda – uvek!

Malo zanimljivosti o kozama

Pre nekih 10 hiljada godina, koza je bila prvi biljojed koji je pripitomljen. Kosti domaćih koza pronađene su na prostorima zapadne Azije, a procenjuje se da su stare oko devet hiljada godina.

Danas postoje dve vrste koza – domaća i divlja.

Inače, iako su vrlo izdržljive životinje, koze ne podnose jednu stvar – kišu. Prema nekim istraživanjima, pre početka oluje i nakon prvih kapi kiše, koze će požuriti da pronađu sklonište.

Prema studiji objavljenoj u naučnom časopisu Biology Letters, koze kada su uplašene, često će gledati čoveka pravo u oči.

Ono što mnogi ne znaju jeste da se koze rađaju sa zubima. Kada mlečni zubi ispadnu, izrastu 24 kutnjaka i 8 sekutića. Takođe, koze nemaju zube na gornjoj vilici, već imaju čvrstu dentalnu ploču koja vrši tu ulogu.

Da li ste spremni za novog ljubimca?