Znate li koja je prva srpska čokolada i gde možete da napravite svoju

Podeli:
Izvor: N1

Retki su oni koji mogu da joj odole. Kraljica među slatkišima, čokolada, ima svoj muzej u Beogradu, gde, u okviru radionice, možete sami da napravite svoju čokoladu.

Na pitanje kako da prepoznamo dobru čokoladu, Nenad Radulović iz Muzeja čokolade, najslađeg muzeja u Srbiji, kaže za N1 da kvalitet čokolade određuje isključivo količina kakaa koji sadrži.

„Ali to ne znači da će se svima dopasti ista čokolada, čokolada je aspolutno stvar ličnog ukusa – neko voli belu, neko voli mlečnu, neko sa više, neko sa manje kakaa“, naveo je gost N1.

U Muzeju je moguće degustirati sve vrste čokolada koje trenutno postoje u svetu, navodi Radulović. Postoji i radionica čokolade u kojoj, prenosi nam, učesnici sami prave svoju čokoladu i daju joj ukus. „Naprave je, mi je ohladimo, spakujemo u kese i nose je kući“, ističe sagovornik N1.

Prva srpska čokolada je „Olga“, napravljena je 1902. godine, a napravio ju je Konstantin Šonda. Ime je dobila po njegovoj ćerki, koja je prerano preminula i tu je čokoladu posvetio njoj, naveo je Radulović.

Muzej se nalazi u Tadeuša Košćuška 18, u Beogradu, radi od 10h do 20h, osim ponedeljkom, a obilasci su na pun sat. U 19h je poslednji obilazak, a posetioci mogu sve da saznaju o čokoladi, o njenoj istoriji, ali i o uticaju na zdravlje.

Detaljnije o eksponatima u videu:

 

Komentari

Vaš komentar