Znaci da hitno morate na godišnji odmor

Lifestyle 20. jul 202116:32
Podeli:
Izvor: Tim Gouw/ Unsplash

Svima nekad treba odmor, no ako primetite da vam telo daje neki od ovih znakova, vama možda odmor treba više nego drugima.

Ako se svakog jutra budite u bolovima, na poslu ste dekoncentrirani i teško vam je da obavljate zadatke, ako obožavate da trenirate, a odjednom nemate energije ni za to, možda vam treba “reset”.

Budite se s glavoboljom

“Ako osećate bol, vreme je da dogovorite godišnji. To znači da je stres počeo da uzima danak i ostvlja tragove na vašem telu”, kaže Rej Sadun, specijalista za mentalno zdravlje i oporavak od zaisnosti. “Ako se često budite s glavoboljama to može značiti da tokom noći škripite zubima zbog stresa. Nekoliko dana godišnjeg pomoći će vam da se opustite”, dodaje.

Trošite više novca nego inače

“Ako ste primetili da trošite više, da kupujete više odeće nego inače ili da ste počeli da trošite na igre na sreću to znači da tražite da vam je potrebno da vam se podigne nivo dopamina kako bi ste se lakše nosili sa stresom i iscrpljenošću”, kaže psihijatrica Mendi Klopers.

Postoji opasnost da ćete eksplodirati ili implodirati

“Ako se neko oseća preplavljeno ili preopterećeno, puno mu je lakše da eksplodira ili implodira. Ako se dogodi ovo drugo, osoba počne da se izoluje i manje učestvuje u svakodnevnim aktivnostima. Ako, pak, eksplodiraju, biće više reaktivni nego inače. Brže će se iznervirati i reći stvari koje inače ne bi. Naposletku, ako primetite da se ponašate drugačije nego inače, vreme je za odmor”, kaže terapeut JF Benua.

Ne osećate povezanost ni s poslom, ni s kolegama

Ovo je jedan od najvećih emocionalnih znakova da vam hitno treba odmor. Ako vas stalno frustriraju kolege, živcira vas šef, kao i klijenti, znači da nećete ponovo biti efikasni na poslu dok se ne odmorite.

Pad libida

Ako vam je odjednom libido izuzetno nizak, a inače niste imali problema, stres od posla mogao bi biti krivac. Najbolje je da dogovorite godišnji i dobro se odmorite.

Gojite se

Ako ste se u zadnje vreme ugojili, možda vam treba godišnji. Naime, kada se hormon stresa poveća u telu, dolazi do nakupljanja neželjnih kilograma. Naime, kortizol našem telu govori da treba da skladišti energiju, a ona se skladišti kao salo.

Ređaju vam se greške na poslu

Razdražljivi ste, niste koncentrisani, a uz to ste letargični i to sve je uzrok čestih grešaka na poslu. Iako je normalno pogrešiti, ako to počne da se događa stalno, to bi mogao da bude  znak da ne možete da se koncentrišete na posao i da vam treba odmor, piše Eat this.

Komentari

Vaš komentar