Želite da uštedite na grejanju? Temeljno očistite radijatore

Lifestyle 05. okt 202207:541 komentar
Izvor: N1

Prašina koja se nedeljama ili mesecima skuplja na radijatorima smanjuje širenje topline, a to istovremeno povećava troškove grejanja. 

S obzirom na to da cene energenata rastu, bilo bi pametno uključiti radijatore u nedeljnu rutinu čišćenja. Valjalo bi ih temeljito očistiti pre nego što prvi put uklkučite grejanje u sezoni i zatim redono brisati prašinu tokom zime, preporučuje savez nemačkih proizvođača higijenskih proizvoda.

Patite li od alergija, čišćenje radijatora imaće dodatan pozitivan efekat. Radijatori izazivaju strujanje vazduha, odnosno podižu čestice prljavštine i prašine u vazduh, a one mogu završiti u disajnim putevima ili u očima.

Pre nego što krenete da čistite radijatore, ispod postavite krpu ili novine na koje će pasti grudvice prašine ili mrtvi insekti. Za mnoge će radijatore dovoljna biti četka duga 30-40 centimetara. Njome se može počistiti prostor iza uređaja i između ‘rebara’.

Većina današnjih usisivača ima i poseban dodatak za radijatore.

Nakon što uklonite prašinu, dostupni deo radijatora obrišite vodom i nekim svenamenskim sredstvom za čišćenje, ali nemojte koristiti sunđere s grubom površinom, jer bi to moglo oštetiti lak.

Komentari

Vaš komentar