Zašto treba da počnete da pijete sodu bikarbonu

Lifestyle 29. sep 202207:5710 komentara
Izvor: Shutterstock

Verovatno već koristite sodu bikarbonu u kuhinji, a možda čak i za čišćenje svog doma. Ali da li ste znali da soda bikarbona ima brojna lekovita svojstva?

Soda bikarbona je zapravo vrlo jednostavan preparat, jer sadrži samo natrijum bikarbonat. To je prirodni mineral koji se nalazi u ljudskom organizmu, ali koji je često zanemaren, iako je svestran sastojak koji se može koristiti za jačanje zdravlja kada se rastvori u vodi, poručuju stručnjaci. Stoga, sve što treba da uradite je da kašičicu sode bikarbone sipate u čašu vode i popijete ovu tečnost.

Elle Si piše, a City Magazine prenosi na koji način ovaj jednostavan napitak može pomoći vašem zdravlju.

Jača sistem za varenje

Pošto je soda bikarbona antacid, ona neutrališe želudačnu kiselinu. Osim toga, ublažava gorušicu, a podstiče i varenje, što stomak oslobađa od gasova i nadimanja. Ako ste skloni stomačnim tegobama ili samo želite da poboljšate svoje opšte zdravlje, stručnjaci savetuju da svakog jutra rastvorite kašičicu sode bikarbone u čaši vode kako biste pomogli u održavanju zdrave pH ravnoteže u vašem probavnom sistemu za optimalno varenje, minimalni refluks kiseline i zdravu funkciju creva.

Obezbeđuje telu idealnu pH vrednost

Iako je kiselina neophodna za varenje hrane, previše kisela sredina u telu može dovesti do ozbiljnih bolesti kao što su artritis, osteoporoza i rak. Zato postoji soda bikarbona, koja vraća telu idealnu pH vrednost, tj. sprečava razvoj teških bolesti. Ova netoksična supstanca se koristi za smanjenje dejstva kiseline i upale u telu i lečenje većine bolesti. To je jedan od najboljih prirodnih lekova za balansiranje pH nivoa tela i poboljšanje opšteg zdravlja.

Smanjuje upale

Upala zglobova uzrokuje bol i stanja kao što je giht (mokraćna kiselina se nakuplja u urinu, krvi i tkivima). Soda bikarbona savršeno rešava ovu upalu.

Ublažava infekcije urinarnog trakta

Uz mnogo vode i čaja od brusnice, soda bikarbona će pomoći u lečenju infekcija urinarnog trakta jer smanjuje kiselinu u urinu. Osim toga, soda bikarbona preporučuje se i u lečenju bubrega. Naime, u studiji sprovedenoj u jednoj londonskoj bolnici, 134 pacijenta sa uznapredovalom hroničnom bolešću bubrega koji su svakodnevno konzumirali sodu bikarbonu, pored redovnog lečenja, uspeli su da uspore propadanje bubrega za dve trećine u poređenju sa onima koji nisu konzumirali sodu bikarbonu.

Daje telu energiju

Ako intenzivno vežbate, mlečna kiselina će se nakupiti u mišićima, izazivajući bol i umor. Da biste svom telu dali energiju, pomešajte četvrtinu kašičice sode bikarbone, 1 kašičicu morske soli, 2 kašike meda, 1 kašiku limunovog soka i 4 čaše vode. Pijte ovu tečnost tokom dana i brzo ćete uočiti pozitivnu promenu u nivou energije.

Komentari

Vaš komentar