Zašto se ananas nalazi na vrhu pobedničkog trofeja na Vimbldonu?

Lifestyle 30. jun 202211:252 komentara
Podeli:
Novak Đoković, Vimbldon
Izvor: REUTERS/Toby Melville/File Photo

Ako volite tenis i redovno ga pratite, verovatno ovih dana uživate u Vimbldonu, trećem Grend slem turniru u sezoni koji se održava u Londonu na travnatoj podlozi. Na ovom šampionatu takmiči se i naš Novak Đoković i on je prvi favorit za osvajanje titule u muškoj kategoriji.

Ako mu to pođe za rukom, on će biti nagrađen tradicionalnim pozlaćenim peharom sa malim ananasom na vrhu. Zbog čega se baš ova voćka nalazi na vrhu ovog trofeja visine 45cm?

Ne postoje istorijski podaci koji otkrivaju pravu motivaciju autora trofeja, ali jedna teorija o razlogu stavljanja ananasa na vrh pehara po poznavaocima engleske istorije i kulture zvuči najizglednije, piše The Sun, a prenosi City Magazine.

Ananas ne raste u Engleskoj već uglavnom u Južnoj i Srednjoj Americi i zapadnom delu Afrike. Pre 135 godina, kada se održao prvi Vimbldon, u ovoj voćki su mogli da uživaju samo najimućniji slojevi stanovništva, budući da se ananas veoma malo uvozio iz udaljenih krajeva, pa je samim tim bio veoma skup.

Kao takav, on je bio svojevrstan simbol luksuza i prefinjenog ukusa. Ako bi vam, na primer, ponudili ananas na večeri u engleskom domu, vi bi trebalo da se osećate veoma počastvovano jer ne iznosi se ova voćka baš za svakoga.

Pretpostavlja se da je ova simbolika ananasa inspirisala autora trofeja Vimbldona da ga stavi na vrh pozlaćenog pehara.

Zanimljivo je da pobednici trećeg Grend slema u muškoj kategoriji ovaj tradicionalni trofej ne nose sa sobom, već on ostaje u vitrini Vimbldona. Šampionima, naime, sleduje njegova replika visine 20cm.

Komentari

Vaš komentar