Zašto paradajz više nije ukusan kao ranije

Lifestyle 20. sep 202216:0311 komentara
Podeli:
Izvor: Pixabay.com/ congerdesign

Paradajz je lep i čvrst, zreo i mirisan. Ali kada kod kuće pripremite bogatu salatu, sledi razočarenje. Paradajz je bez ukusa.

I to je činjenica. Savremene sorte prilagođene su da paradajz bude lep i otporan na bolesti, ali se ukus izgubio tokom ukrštanja sa ciljem isticanja ovih kvaliteta, pišu na informativnom onlajn portalu N1 Slovenija.

Kako je portalu objasnila Nina Kacjan Maršić sa Katedre za voćarstvo, vinogradarstvo i hortikulturu Biotehnološkog fakulteta u Ljubljani, „ukus paradajza zavisi od sadržaja organskih šećera i kiselina, koji se sintetišu u plodovima paradajza tokom njihovog zrenja“.

Povezano:

Dakle, ako se paradajz bere pre nego što je potpuno zreo, njegov ukus se gubi. Dok se boje sintetišu i nakon berbe – u skladištu. Paradajz zato može da bude jarko crvene boje, ali njegov ukus nije tako dobar.

Za razvoj boje važno je samo da je sinteza već počela dok je paradajz još na biljci. Takav plod će u skladištu sazreti do crvene boje.

Lošiji ukus paradajza rezultat je ciljeva uzgajivača da poboljšaju njegova ekonomski važna svojstva, što je išlo nauštrb ukusa.

Uzgajivači su zato želeli proizvod koji može bolje da se skladištiti, koji duže zadržava svežinu i otporniji na transport.

Stare sorte nemaju takva svojstva. One su podložnije bolestima i stoga su skuplji za uzgoj. Prinos je takođe znatno manji, dok se u intenzivnom hidroponskom uzgoju, gde se biljke sade u vodi kojoj se dodaju hranljive materije i biljni hormoni, sa svake biljke ubere i do 10 kilograma, kaže stručnjak, ističući istovremeno da je ovo, “Da (industrijski uzgajan) paradajz raste u vodi, a ne u zemljištu, nije sam po sebi razlog za gubitak ukusa.”

Pored sorte, na ukus značajno utiču i faktori životne sredine

– temperatura,

– vode i

– hranljive materije,

– a posebno sunčeva svetlost

Paradajz koji može da se kupiti u letnjem periodu će tako imati više arome i ukusa, jer veštačko svetlo u plastenicima ne može u potpunosti da zameni sunčevu svetlost.

Na ukus paradajza utiču mnogi faktori, ali najvažniji je sorta – i vreme kada se paradajz bere. Najbolji je paradajz koji sazre na biljci i koji se ne bere pre vremena, prenosi City magazine.

Komentari

Vaš komentar