Zašto odeću ne treba sušiti na radijatoru?

Lifestyle 01. dec. 202112:391 komentar
Podeli:
Izvor: N1info

Svako se ponekad iz raznih razloga našao u situaciji da treba da opere više rublja nego što ima sušilica, pa se u zimskim mesecima poslužio radijatorima.

Sušenje rublja na radijatoru osim toga i ubrzava proces ako žurimo, ali koliko god jednostavna opcija bila, da li je dobra? Medicinski stručnjaci u Mančesteru izdali su upozorenje o opasnostima ove navike.

Naučnici kažu da sušenjem veša na radijatoru ljudi pomažu plesni da buja, a ona pak može da uzrokuje aspergilozu, infekciju koja nastaje udisanjem spora plesni i utiče na respiratorni sistem, ali može se proširiti bilo gde u telu jer prodire u krvne sudove.

Aspergiloza se leči lekovima ili se imunološki sistem sam izbori protiv nje, ali ako imate bilo kakvu hroničnu bolest pluća, ili ste imali plućnih problema u prošlosti, ili vam je jednostavno imunitet narušen, ona može biti vrlo opasna.

“Astma je prepoznata kao problem, ali nije povezana s alergijom na gljivice. Ipak, par čarapa ili peškir na radijatoru ne moraju jako pogoršati stvari, ali sušenje na radijatoru bez otvorenog prozora može biti problem”, rekao je portparol za BBC.

Kerlajn Blur, stručnjakinja za enterijer, preporučuje često provetravanje zimi ako nemate opciju sušenja u sušilici.

“Odškrinite prozor kad god se setite, posebno ako koristite radijator u spavaćoj sobi za sušenje odeće. Mokra odjeća nikako ne bi smela da se suši na strujnim radijatorima i grejalicama jer postoji velika opasnost od požara”, rekla je.

Možda je lakše sušiti rublje na radijatoru, ali zbog potencijalne opasnosti ne zaboravite da provetravate.

Takođe, osim što postoji opasnost od bujanja plesni, prekrivanjem radijatora odećom smanjićete kapacitet grejanja prostorije pa ćete time možda i povisiti račune.

Komentari

Vaš komentar