Zašto ne treba ići na spavanje bez limuna

Lifestyle 29. sep 202223:465 komentara
Izvor: Pixabay/RichardJohn

Limun se s pravom smatra superhranom i popularan je kućni lek. Ali da li ste znali da ne morate uvek da jedete limun da biste osetili njegova korisna svojstva?

Naime, pored obilja vitamina i osvežavajućeg ukusa, limun ima i umirujuće dejstvo, koje može biti naš odličan saveznik u borbi sa nesanicom, piše Aktivni Si, a prenosi City Magazine.

Kao što znamo, lavanda je poznata po svom umirujućem dejstvu. Čak je i Paracelzus, veliki srednjovekovni lekar i naučnik, opisao lavandu kao mentalni melem i koristio je kao univerzalni lek za mentalnu iscrpljenost i slabljenje životne snage. Zbog toga ne čudi što se eterično ulje lavande preporučuje za bolji san – dovoljno je da nekoliko kapi stavite na jastučnicu ili da ispod jastuka stavite vrećicu sa sušenom lavandom.

Ipak, miris lavande nije za svakoga, a ako spadate u ovu grupu, limun vam može pomoći. Naime, dokazano je da miris limuna smiruje, te vam kao takav može pomoći da zaspite i bolje spavate.

Prema rečima stručnjaka, etarsko ulje limuna se koristi vekovima, a pripisuju mu se prednosti kao što su povećanje koncentracije, smanjenje nivoa stresa (verovatno kroz povećano oslobađanje serotonina) i umirujući efekat na respiratorni sistem.

Stoga, ukoliko imate problem da zaspite, sve što treba da uradite je da isečete limun i stavite ga na noćni stočić. Njegov nežni miris će vas umiriti i pomoći vam da zaspite.

Komentari

Vaš komentar