Vlasti Norveške uspavale ženku morža koja je privlačila posmatrače kod Osla

Lifestyle 14. avg 202220:1418 komentara
Podeli:
Izvor: NTB/Trond Reidar Teigen via REUTERS

Vlasti Norveške uspavale su ženku morža Freju, koja je privlačila veliku pažnju posmatrača kod fjorda blizu Osla, nakon što su zaključile da predstavlja opasnost za ljude.

Ženka morža teška 600 kilograma, poznata kao Freja, proteklih nedelja postala je atrakcija za posmatrače u Norveškoj, uprkos upozorenjima zvaničnika da ljudi treba da se drže podalje od nje.

Freja se pela na male čamce, pri tome ih oštećujući.

Norveška direkcija za ribarstvo saopštila je da je Freja uspavana „na osnovu opšte procene kontinuirane pretnje po bezbednost ljudi“.

„Kroz posmatranje na terenu prošle nedelje, jasno je utvrđeno da je javnost zanemarila preporuku da se drži čista distanca od morža“, navodi se u saopštenju.

Šef direkcije Frank Bake Jensen rekao je da su razmotrene druge opcije, uključujući premeštanje životinje na drugo mesto, ali su vlasti zaključile da to nije izvodljivo.

„Uzimamo u obzir da odluka može da izazove reakciju javnosti, ali sam siguran da je to bila prava odluka. Imamo veliko poštovanje prema dobrobiti životinja, ali ljudski život i bezbednost moraju imati prednost“, rekao je Bake Jensen.

Atlantski morževi obično žive na Arktiku. Neobično je, ali ne i nezabeleženo, da dođu do Severnog i Baltičkog mora.

Komentari

Vaš komentar