Vajat Ljube Nenadovića i Desankina škola deo kompleksa Brankovine

Lifestyle 19. maj. 202213:03 > 13:04
Podeli:
Brankovina u Maju
Izvor: Milena Kuzmanović

Brankovina, selo na domak Valjeva, poznato je po lozi Nenadovića koja je u srpsku istoriju ušla tokom 18.veka, vojevanjem kneza Alekse Nenadovića u austro–turskom ratu. Brankovinu je proslavila i naša pesnikinja Desanka Maksimović koja je tu odrasla.

Pročitajte još:

Sastavni deo spomen kompleksa Brankovina čine: crkva sa starim grobljem, crkvenom kućom, portom i stoletnim drvećem, stara školska zgrada, vajat Ljube Nenadovića, sobrašice, sudnica i nova škola, poznatija kao Desankina škola, koju je i pesnikinja pohađala i gde je njen otac Mihajlo Maksimović bio učitelj.

Na čelu velikana iz loze Nenadovića stoji knez Aleksa Nenadović pogubljen u čuvenoj seči knezova 1804. godine, a za njim slede gospodar Jakov, brat Aleksin bio je istaknuti vođa prvog srpskog ustanka, Prota Mateja Nenadović, sin Alekse bio je Karađorđev prvi diplomata, sovjetnik i vojvoda, vojvoda Jefrem Nenadović, sin Jakovljev, Sima Nenadović, sin kneza Alekse bio je najškolovaniji i najmlađi vojvoda prvog ustanka, pesnik Ljubomir Nenadović, sin Prote Mateje.

Već tri decenije, 16. maja na dan rođenja pesnikinje Desanke Maksimović, njena zadužbina uručuje godišnju nagradu pesnicima za celokupan pesnički opus.

Za 2022. godinu dobitnik ovog pesničkog prznanja je Živorad Nedeljković, pesnik iz Kraljeva. Pesnici poručuju da je u Brankovinu uvek lepo doći, ali u maju je najlepše.

Komentari

Vaš komentar