Usamljena palma u Varšavi „pustila korenje“

Lifestyle 14. apr. 202115:256 komentara
Podeli:
Izvor: Wojtek RADWANSKI /AFP

Tropski nije pridev koji vam pada na um kad govorite o sivom poljskom glavnom gradu. Međutim, palma koja se uzdiže u centru Varšave čvrsto se ukorenila u gradskom pejzažu, na razglednicama i među stanovništvom. 

S obzirom na to da je poljska klima pregruba za palme, ne čudi da je veštačka. Usamljena usred saobraćajnog kružnog toga, „zasađena“ je kao umetnički projekat, ali je u međuvremenu postala okupljalište mnogih društvenih događanja.

Nosila je ogromnu medicinsku kapu u znak solidarnosti sa medicinskim sestrama u protestu, bila u duginim bojama iz solidarnosti s LGBT zajednicom, a doživela je i da joj anarhisti čupaju lišće.

Stanicu saobraćajne policije smeštenu blizu kružnog toga zovu „Miami Vice“ po poznatoj američkoj televizijskoj kriminalističkoj seriji smeštenoj u toplijoj klimi.

Sebastijan Cihocki, kustos Muzeja savremene umetnosti koji se brine o palmi, kaže da ona možda izgleda kao „tuđinka“ ili kao da je „pala s neba“, ali je činjenica da podstiče maštu i nadahnjuje.

„Palma je živući objekat, neposlušan objekat. Nije samo estetsko umetničko delo nego i generator društvene energije“, kazao je.

Drvo visoko 15 metara uverljivo je lažno. Njeno čelično deblo prekriveno je pravom palminom korom, a lišće, iako metalno i plastično, privlači ptice da se gnjezde.

Priča o gubitku

Projekat je delo poljske umetnice Joane Rajkovske koje je nastalo nakon njene posete Izraelu 2000. godine. Tamo je shvatila kolika je praznina nastala nestankom jevrejske zajednice u Poljskoj.

Pre Drugog svetskog rata u Poljskoj je živela najveća jevrejska zajednica u Evropi, ali je oko 90 posto poljskih Jevreja ubijeno u holokaustu, a većina preživelih je otišla.

„Palma je nastala iz tog vakuuma. Iz duboke tuge što smo izgubili nešto“, rekla je Rajkovska. Ona tu tropsku biljku koju je viđala svuda u Izraelu naziva „znakom života“.

Postavljena je 2002. na jednoj od najprometnijih varšavskih ulica – Jerusalimskoj aveniji.

Večito neprilagođena

Palma je bila i socijalni eksperiment da se vidi kako će Poljaci reagovati.

Suočeni s egzotičnim stablom na mestu gde je svake godine stajala božićna jelka, mnogi su Varšavljani govorili da je neko očito skrenuo pameću.

„Stvarno im je bila mrska, bili su šokirani. Posebno taksisti, oni su je apsolutno mrzeli“, kazala je Rajkovska.

Drvo i danas ima kritičare pa je tako jedan prolaznik naziva „beskorisnim smećem“.

Ali većina je palmu s vremenom zavolela. „Bila sam iznenađena isprva, ali sad kružni tok ne mogu zamisliti bez nje. Vedrije je s njom, opuštenije, podseća me na odmor“, kaže penzionerka Malgorzata Blasčik.

Komentari

Vaš komentar