Uprkos koroni, Kapadokiju u Turskoj u prva tri meseca posetilo 200.000 turista

Lifestyle 08. apr. 202120:411 komentar
Podeli:
Kapadokija
Izvor: Anadolija/Behçet Alkan

Od kako se turizam oživljava u Turskoj zahvaljujući efikasnim epidemiološkim merama protiv koronavirusa, slikovita regija Kapadokija u ovoj zemlji ugostila je oko 200.000 posetilaca u prvom tromesečju 2021. godine, najnoviji su podaci Ministarstva kulture i turizma.

Šarmantno turističko mesto u centralnoj provinciji Nevsehir, prepoznatljivo po „vilinskim dimnjacima“, podzemnim gradovima, pećinskim hotelima i vožnjama balonima, posetio je 197.541 domaći i strani turista.

Prema podacima Ministarstva kulture i turizma Turske, broj posetilaca povećavao se u svakom od prva tri meseca ove godine, sa 42.560 u januaru, na 50.668 u februaru do 104.313 u martu.

Vlasti su sprovodile stroge mere kao deo Programa sertifikacije sigurnog turizma, omogućavajući posetiocima da razgledaju znamenitosti i mesta UNESCO-ve svjetske baštine.

Prema podacima ministarstva, sa 61.772 posetioca Muzej na otvorenom Goreme bio je najpopularniji u prvom kvartalu ove godine, a slede Muzej na otvorenom Zelve s 58.953 posetioca i Podzemni grad Kajmakli s 37.177 posetilaca.

Turistički radnici očekuju rast broja turista

Turistički radnici nadaju se da će broj posetilaca koji dolaze u Kapadokiju i dalje rasti tokom godine.

„Ovaj region ugostio je oko 992.620 turista tokom 2020. godine, pogođene pandemijom koronavirusa“, rekao je Ismail Sudžu, član regionalnog izvršnog odbora Udruženja turskih turističkih agencija Kapadokije.

„Kao i lokalnim turistima, Kapadokija će biti omiljeno odredište posetilaca iz Ukrajine i Rusije“, rekao je Sudžu za Anadoliju.

Dodao je da, pošto se situacija s pandemijom poboljšava, tokom sledećih godina očekuju da će u Kapadokiji ugostiti četiri do pet miliona turista.

Komentari

Vaš komentar