U smesu za palačinke dodajte jedan sastojak i uvek će ispasti savršene

Lifestyle 02. feb 202222:431 komentar
palačinke
Izvor: Pixabay

Danas, 2. februara, obeležava se Svetski dan palačinki - i to onih kakve mi poznajemo. Dok su širom sveta palačinke (pancakes) male, okrugle i deblje, crepes su one kakve se rade na našim prostorima - u većem tiganju i vrlo tanke.

Poreklom su iz Francuske i Belgije, gde su ih pravili tako okrugle kao simbol sunca ili novčića, odnosno topline, bogatstva i sreće.

I zaista, kako piše Days of the Year, prema legendi crepes mogu doneti sreću – na današnji dan, svi oni koji se odluče da pripreme palačinke trebalo bi u dominantnoj ruci da drže novčić, a u drugoj tiganj.

Kada pokušate da prevrnute palačinku, ako ona padne nazad ravna, porodica će imati uspešnu godinu.

Kako napraviti najukusnije palačnike?

Možete ih jesti s raznim namazima i dodacima, ali prvo ih pripremite koristeći se sledećim savetima…

Za ukusne, mekane i sočne palačinke potreban je dobar recept, odnosno dodavanje nekih tajnih sastojaka u onu, već klasičnu recepturu – brašno, jaja, šećer, aroma vanile i mleko. Kako bi baš svaki put ispale savršene, u smesu bi trebalo dodati malo praška za pecivo.

1 šoljica mleka
2 jaja

2 kašike biljnog ulja
2 šoljice brašna
2 kašike šećera
3 kašičice praška za pecivo

¼ kašike soli

Osim njega, uz jednu šoljicu mleka bilo bi dobro dodati i jednu šoljicu mineralne vode!

Možda zvuči malo neobično, ali što više mleka stavljate palačinke će ispasti više žilave, a mineralna voda pomoći će da se to ne dogodi i da budu mekane teksture.

Pomešajte sve navedene tečne sastojke, a zatim dodajte brašnaste. Umutite ručno ili mikserom i ostavite smesu da malo odstoji – to je još jedan trik za što ukusnije palačinke.

Nećemo reći da ih pečete klasičnom metodom jer, ako je suditi po video objavama širom interneta i komentarima ljudi, palačinke će bolje ispasti ako tiganj okrenete naopako, prenosi Večernji list.

Snimak na YouTube pokazuje da se prvo zagreje tiganj, ali s obrnute strane. Ivice tiganja tako su okrenute prema gorioniku, dok se smesa za palačinku izliva na dno tiganja koje je prethodno nauljeno kako se palačinke ne bi lepile.

 

Komentari

Vaš komentar