Turkinja rodila četvorke nakon što je u rizičnoj trudnoći prebolela koronavirus

Lifestyle 21. sep. 202114:30
Podeli:
Izvor: Anadolija/Općina Anamur

Voditi trudnoću u doba pandemije koronavirusa veliki je zdravstveni izazov, budući da su trudnice sklonije i razvoju težih oblika infekcije i spadaju u rizičnu grupu.

Ajše Kilinc (32) iz turske provincije Mersin ne samo da je uspela da pobedi bolest koja je promenila svet, već je uprkos zarazi trudnoću sačuvala skoro do kraja i na svet donela četiri devojčice.

Kilinc, koja je u braku sa farmerom Ibrahimom Kilincem (37), prošle godine je razvila simptome koronavirusa i uputila se u bolnicu, gde joj je potvrđeno da je pozitivna na virus. Ajše je tada saznala i da je u prvim nedeljama trudnoće, koje su obično najrizičnije, a saznanje da nosi četvorke dodatno je povećalo strah.

U poslednjim mesecima trudnoće, porodica Kilinc se preselila iz Anamura u Antaliju, zbog mogućih rizika koji prate višeplodnu trudnoću.

Ajše je u 32. nedelji trudnoće operativnim zahvatom na svet donela četiri devojčice, čija se kilaža kretala između 1.500 i 1.600 grama.

Bebe, Almina Nida, Ajnura Nisa, Ajla Eda i Arja Ela su puštene iz bolnice u Antaliji nakon 57 dana provedenih na neonatalogiji.

Ajše je rekla da su srećni što su na kraju izuzetno stresne trudnoće koja je započela sa koronom, pa nastavila sa brojnim rizicima, na kraju dobili četiri zdrave devojčice.

Otkrila je da nije lako brinuti o četvorkama, pogotovo u toku noći, ističući kako u 24 sata uspe da odspava svega nekoliko sati.

Priznaju da se svako ko ih vidi iznenadi kada primeti četvorke i da ih stalno prate radoznali pogledi.

„Imati četvoro dece odjednom učinilo me je da se osećam drugačijim. Bio sam iznenađen i nisam mogao da verujem“, rekao je otac devojčica Ibrahim.

Navodeći kako za život zarađuje baveći se poljoprivredom, Ibrahim priznaje da će imati poteškoća u podmirivanju potreba četiri bebe, poput kupovine pelena i hrane i zatražio je podršku od dobrotvornih organizacija.

Doktor Selahhatin Kumru, koji je pratio trudnoću Ajše Kilinc i obavio carski rez, rekao je da je ovo drugi put u karijeri da je video rođenje četvorki, navodeći kako su ovakve trudnoće izuzetno retke.

Kumru je dodao da su bebe rođene zdrave, a da su zbog razvoja mozga i pluća zadržane na intenzivnoj nezi.

Komentari

Vaš komentar