Tršić u izboru za najbolje turističko selo na svetu

Lifestyle 17. avg 202214:303 komentara
Podeli:
Izvor: Shutterstock (Tršić)

Tršić je drugu godinu za redom izabran za jedno od tri sela koja će predstavljati Srbiju na takmičenju za izbor najboljeg turističkog sela na svetu.

Tim povodom snimljen je novi promotivni film o Tršiću u produkciji Turističke organizacije grada Loznice, piše eKapija.

Selo Tršić je rodno mesto Vuka Stefanovića Karadžića, reformatora srpskog jezika i pisma. Nalazi se na sedam kilometara od Loznice. Ceo kompleks predstavlja svojevrstan muzej na otvorenom i ima posebnu kulturnu i turističku vrednost.

U njemu se nalaze Muzej jezika i pisma, Galerija, Gostinska kuća, kaligrafska radionica, Muzej Vukovih sabora, Kuća pisaca, crkva brvnara Svetog Arhangela Mihaila, vajati u kojima su smeštene radionice za stare zanate. Kao posebna celina u okviru kompleksa izdvaja se Vukovo imanje na kom se nalazi Vukova spomen kuća.

Tršić i Tronoša proglašeni su zaštićenim područjem, odnosno, kulturnim predelom II i III stepena zaštite. Tršić je najviše posećen za vreme tradicionalnih manifestacija – Vukov sabor i Đački Vukov sabor i u vreme đačkih ekskurzija. Tokom leta i vikendom to je omiljeno izletište Lozničana i drugih ljubitelja prirode i Vukovog dela, navedeno je na sajtu Srbija Travel.

Komentari

Vaš komentar