Trikovi da brže naučite nove stvari

Lifestyle 06. jun 202207:03
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Novo znanje i veština mogu da budu korisni i uvek su poželjni u procesu ličnog napretka. Ako se recimo spremate za prijemni ispit za fakultet, sigurno će vas interesovati trikovi pomoću kojih se lakše uče nove stvari.

Ono što je najbolje je da je i nauka potvrdila da ove metode ubrzavaju proces učenja, piše Good Net, a prenosi City Magazine.

Izgovorite to što učite naglas

Istraživanja kažu da izgovaranje reči naglas, bilo upućeno nekom ili samom sebi, pospešuje verovatnoću da one ostanu u pamćenju. To je zbog toga što mozak istovremeno procesuira izgovaranje i slušanje tih reči, što je veća aktivacija u odnosu na prosto čitanja.

Učite tokom kraćih perioda vremena

Kada su u pitanju potpuno nova znanja i umeća, preporuka je da period učenja bude od 30 do 50 minuta, jer je sve manje od toga nedovoljno, a sve više od toga previše. Bolje je praviti pauze i razbijati periode učenje na manje nego se dugo opterećivati odjednom.

Zapisujte ono što učite

Beleške možete praviti na papiru ili na računaru, ali istraživanja pokazuju da je za bolje razumevanje onog što ste zapisali bolje da beleške pravite ručno na papiru. Studenti npr. stignu da naprave više beleški putem računara, ali oni koji su ih pravili na papiru ih statistički bolje usvajaju.

Dremajte između dve sesije učenja

Po jednom istraživanju objavljenom u žurnalu Psychological Science, kratka dremka između dve sesije učenja omogućava da se lakše setite nečega što se već učili, čak i kada je prošlo neko vreme od toga. Možete spavati i nakon učenja, ali je bolje da dremnete, pa nastavite još malo da učite.

Učite na nove i različite načine

Kao i kod vežbanja, i kod učenja treba malo promeniti sve, da ne biste ušli u rutinu i ostali bez efekta nakon utrošenog vremena. Čak i kada samo malo modifikujete način učenja, to može ubrzati proces usvajanja informacija.

Povežite ono novo sa nečim što vam je već poznato

Što više povežete nešto novo sa konceptom koji vam je već poznat, lakše ćete to i naučiti, a ovaj proces zove se asocijativno učenje. To je zbog toga što pamćenje, ili memorija, ima veliku ulogu u očuvanju novih saznanja, a povezanost sa prethodnim iskustvima uslovljava bolje pamćenje.

Vodite računa o svom telu

Redovna vežba može poboljšati kognitivne funkcije, a važno je i da pijete dovoljno vode. Što je telo u boljem stanju, biće vam lakše da se posvetite učenju, a pauze mogu biti posvećene razgibavanju i jačanju.

Komentari

Vaš komentar