Treba li zaista razdvajati rublje pre pranja? Evo šta kažu stručnjaci

Lifestyle 28. nov. 202121:28 > 21:465 komentara
Podeli:
Mašina za veš
Izvor: Pixabay

Svi smo bili u toj situaciji - želite da obučete svoju omiljenu belu majicu i farmerke koje najbolje pristaju, ali obe su u korpi za veš. Dakle, odlučite da vam neće škoditi, samo ovaj put, da ih zajedno stavite u mašinu. Ali da li je to dobro za rublje?

Ako vaša odeća izgleda prljavo, promenjene boje ili nošeno nakon samo nekoliko pranja, vreme je da razmislite o tome kako perete veš.

Razdvajanje rublja prema boji, vrsti tkanine i nivou zaprljanosti produžava vek trajanja rublja. Iako preskakanje sortiranja ne znači da će odeća biti uništena, ako imate vremena i sredstava za odvojeno pranje rublja, primieićete da će odeća duže izgledati i osećati se novijom, pogotovo kada perete na hladnom.

Razvrstavanje veša pre pranja u mašini solidna je strategija za postizanje dobrih rezultata pranja i zato je bitno. Pranje tamnih i svetlih predmeta zajedno je način na koji dobijate vidljiv prenos boje.

Kako sortirati rublje?

Započnite čitanjem nalepnice za negu, naročito s novom odećom i ako ste novi u pranju veša. Nalepnica će vam pomoći da odaberete pravu temperaturu vode, ciklus mašine za pranje veša i temperaturu sušenja. Uvek odvojite perive predmete od odevnih predmeta samo za hemijsko čišćenje kojima je potrebna posebna pažnja.

Nakon što je odeća samo za hemijsko čišćenje odložena, razvrstajte ostatak veša po boji. Bela, pastelna i svetlo siva odeća ide na jednu hrpu. Tamna odeća – mornarsko plava, smeđa, tamno siva, crna, crvena – ide u drugu hrpu.

Sada još jednom razvrstajte svaku hrpu prema vrsti tkanine. Odvojite farmerke i pamučne majice od laganih sintetičkih tkanina ili osetljivog donjeg rublja. Osetljivo se može staviti u mrežastu vrećicu za rublje pre stavljanja u perilicu. Razvrstajte pamučne peškire koji stvaraju dlačice od odeće i pokrivača od mikrovlakana kako biste smanjili količinu dlačica i nakupljanja.

Ako imate jako zaprljane predmete, napravite još jednu poslednju sortu. Blatnjavu odeću ili masnu radnu odeću ne treba prati s lagano zaprljanom odećom jer se prljavština može ponovno prenositi na druge tkanine, prenosi Večernji list.

Komentari

Vaš komentar