Traži se ime za bebu alpaku, jednu od najnovijih stanovnica Beo zoo vrta

Lifestyle 13. avg 202219:28 > 19:3023 komentara
Podeli:
Izvor: Pixabay/ilustracija

Od nedavno, Beo zoo vrt je bogatiji za bebu alpake, koja još uvek nije dobila ime.

Beba alpake je rođena pre mesec dana, ali je danas konačno izašla pred posetioce, prenosi RTS.

Pročitajte još

S obzirom na to da su bebe jako osetljive, posvećuje im se posebna nega i tih mesec dana je obično najkritičniji period, objašnjava Kristijan Ovari, biolog beogradskog zoološkog vrta.

„Sada je došlo vreme za jedan još zanimljiviji obred ovde u Zoološkom vrtu, a to je davanje imena. Tako da svi mogu da nas potraže na društvenim mrežama, Instagram, Fejsbuk i ostalim stranicama i daju neke svoje predloge za imena i krste ovu zanimljivu životinju“, poziva Ovari.

Alpake žive u planinama Perua, Bolivije i Čilea, na nadmorskim visinama od 2.400 do 3.600 metara, a pripadaju porodici kamelida. Glavna karakteristika alpake je dugačka kvalitetna dlaka, zbog koje se i prvenstveno gaji. Runo može biti smeđe, crne ili bele boje. Ono je mekše i finije od runa drugih životinja i takođe se naziva alpaka.

U prirodi životinje inače sinhronizuju svoje cikluse kao vid zaštite od predatora, tako se dogodilo da je u vrtu prethodni dan bio prepun prinova.

„Ja sam imao prilike da vidim usred Bebi zoo vrta da su se četiri mama kozice ojarile i svaka je podarila po dva jareta, tako da je prethodni dan u zoološkom vrtu bio prilično buran i uzbudljiv i za posetioce koji su se tu zatekli, ali se sve završilo u najboljem redu“, dodaje Ovari.

Jedna od omiljenih atrakcija u Beo zoo vrtu je i hranjenje pingvina, koje počinje u 10 časova. Beogradski zoološki vrt svoje kapije otvara svakog dana od 9 časova, tako da ko želi istinski da iskusi zoološki vrt, najbolje je da dođe odmah po otvaranju, savetuje biolog.

„Od 10 sati se pingvini hrane, zanimljivo je biti tu jer oni plivaju, skaču, love ribu. S druge strane i foka, koja dobija hranu u 12 sati, je podjednako velika atrakcija, jer je to više od hranjenja, više je nalik na neku igru. Nedavno smo dodali i jedan fantastični dragulj u kruni ovog grada, objekat za flamingose, a njihovo jutarnje razmrdavanje i filtriranje vode je stvarno jedinstven događaj“, biolog u Beo zoo vrtu.

Komentari

Vaš komentar