Takmičenje za najbolju novu hrvatsku reč: Da li će pandemija postati velepošast?

Lifestyle 01. mar. 202115:427 komentara
Podeli:
rečnik
Izvor: Pixabay: ilustracija

Časopis "Jezik" i Fondacija "Dr. Ivan Šreter" objavili su 19 reči koje su ušle u uži izbor takmičenja za najbolju novu hrvatsku reč i nagradu "Dr. Ivan Šreter" za 2020, a tri reči uskoro će biti proglašene najboljima.

Od 19 reči, čak osam njih pokušava da zameni tuđice koje su povezane uz epidemiju kovida-19.

Za reč pandemija predložena je velepošast, za komorbiditet subolest, za respirator dišnik ili disajnik, a za lockdown društvostaj ili obustavka. Reč hihobran predložena je za vizir, stakloplastično pomagalo koje štiti od kijanja i ostalih kapljičnih napada, a za samoizolaciju – samoosama.

Za newsletter predložen je novosnik, za regenerator obnovnik, za solarnu ploču suncozor, za osobu koja govori znakovnim jezikom za osobe oštećenog sluha reč rukozborac, za skrinšotovanje preklikanje, za tabu zabranjenica, a za korektor – prebrisač ili prebrisnik.

Umesto novčanika za kartice (etui) predložena je nova reč kartičnik, a šekspiriti za nekoga ko se na razmetljiv i neopravdan način pravi/prikazuje velikim piscem, tj. kad se neko neutemeljeno busa da je ravan čak i Vilijamu Šekspiru.

Na takmičenje za najbolju novu hrvatsku reč pristigle su 244 reči od 166 predlagača.

 

Komentari

Vaš komentar