Tajanstveni crni dijamant na aukciji, stručnjaci kažu – možda potiče iz svemira

Lifestyle 04. feb 202211:24 > 11:26
Izvor: REUTERS/Mario Anzuoni

Crni dijamant "Enigma" težak neverovatnih 555,55 karata prodaje se na višednevnoj aukciji u Sotbiju (Sotheby's) koja je počela u četvrtak u Londonu i traje do 9. februara.

Sotheby’s je objavio da je to najveći fasetirani crni dijamant koji se ikada pojavio na aukciji i bio je najveći brušeni dijamant na svetu, prema Ginisovoj knjizi svetskih rekorda u 2006. godini.

Takođe poznat kao karbonado dijamant, moguće je da je crni dijamant došao iz svemira.

Takva struktura dijamanta pronađena je samo u Brazilu i Srednjeafričkoj Republici, a naučnici su dugo teoretisali o njihovom poreklu.

„Oni su obavijeni velom misterije što se tiče porekla ili formacije jer ih nema puno na Zemlji“, rekao je za aganciju Rojters geolog Aron Selestijan, kustos mineralnih nauka u Prirodnjačkom muzeju u Los Anđelesu.

Selestijan je rekao da je većina karbonada stara oko 2,6 do 3,2 milijarde godina.

Kako sama Zemlja datira od pre 4,65 milijardi godina, karbonado je nastao kada su se Zemljine ploče još kretale i kada se odvijala oksigenacija atmosfere, rekao je.

„Mislimo da su se mogli formirati vrlo duboko u unutrašnjosti Zemlje, daleko dublje od onoga što već znamo o dijamantima. Postoje hipoteze koje sugerišu da su nastali na mestima udara gde je veliki asteroid udario u Zemlju“, rekao je Selestijan.

„Postoje i međuzvezdane hipoteze koje sugerišu da su nastali u svemiru, a zatim pali na površinu Zemlje“, dodao je.

Očekuje se da će se prodati za između 4 i 7 miliona dolara. Sadašnji vlasnik ima ga već 20 godina, ali o njegovoj istoriji pre toga malo se zna.

Selestijan veruje da bi nam istraživanje dijamanta moglo puno reći o mineralogiji duboke Zemlje ili evoluciji našeg Sunčevog sistema.

Aukcija se završava 9. februara.

Komentari

Vaš komentar