Sveci zaštitnici Napulja: Sveti Januarije i Dijego Armando Maradona

Lifestyle 17. maj. 202209:064 komentara
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Poput većine Napolitanaca, taksista Đanmarko na vetrobranskom staklu ima sliku sveca zaštitnika grada - svetog Januarija.

„Bez njegove zaštite, naši životi bi gotovo bili nezamislivi”, kaže Đanmarko vozeći automobil uz napuljsko priobalje, odakle se pruža veličanstven pogled na brdoviti grad, njegove dvorce i tamnoplavi Napuljski zaliv.

Pročitajte još

Napolitanci poštuju svog sveca zaštitnika, koji je umro mučeničkom smrću 305. godine. Veruje se da je sveti Januarije uslišio molitve ljudi 1631. godine, zaustavio erupciju Vezuva i time spasio Napulj od uništenja.

Pošto im je grad tik do Vezuva, „Napolitanci su oduvek smatrali da im je svetac koji može da ih zaštiti od vulkanskog gneva preko potreban za opstanak”, tvrdi istoričar Đani Ruso.

Vera i praznoverje blisko su povezane u južnotalijanskom gradu. Ruso na svom privesku za ključeve pokazuje kornićelo, mali crveni rog koji ga, kaže, štiti od nesreće.

Napolitanci, tradicionalno pobožni katolici, oduvek su poštovali mnoge svece zaštitnike. Sveti Januarije, međutim, odnedavno ima ozbiljnu konkurenciju – Dijega Maradonu.

Sveto i vulgarno

Legendarni argentinski fudbaler je od smrti 2020. zapravo postao novi gradski svetac, zahvaljujući tome što je fudbalski klub Napoli sa njim na čelu dvaput osvojio italijansko prvenstvo – i posle nikad više.

Maradonin lik može se pronaći svuda u Napullju, na zidovima, svetiljkama i vratima u gotovo svakoj ulici.

U ulici San Gregorio Armeno, u srcu starog grada, mogu se kupiti Dijegove figurice u svim mogućim veličinama, neretko i sa anđeoskim krilima.

„Niko ne spaja sveto i vulgarno tako lako kao mi Napolitanci. Napulj i Maradona, to je posebna vrsta ljubavne priče“, kaže Ruso.

Nedaleko je bar Nilo, koji Maradonin kult podiže na sasvim nov nivo, jer u zaštitnoj vitrini ima uvojak njegove kose.

Vlasnik lokala Bruno Alsidi navodno je sedeo iza Maradone u avionu nakon gostovanja u Milanu. Na naslonu za glavu ispred sebe, pronašao je mali pramen kose svog idola. Poneo ga je sa sobom i spakovao ga u kutiju za cigarete.

Alsidi je u Napulju zatim izradio svoj privatni oltar sa „capello miracoloso die Maradona“, čudesnom kosom fudbalera, koja je izložena pored fotografija i kipa Device Marije.

Maradonini obožavaoci će u blizini Alsidijevog bara pronaći i drugo hodočasničko odredište, do kojeg doduše moraju da se popnu strmim i uskim ulicama Quartierije Spagnole, španske četvrti.

Vratio im dostojanstvo

Nasuprot pivnice Bodega de Dios, nalazi se savremeni Maradonin hram na otvorenom, gde je i veliki mural sa njegovim likom. Obožavaoci se tu okupljaju svake večeri.

Na trgu nasuprot pivnice mogu se pronaći dresovi i drugi religijski suveniri. Susi Bostik, ćerka vlasnika pivnice, ponosna je na fudbalsku zvezdu.

„Vratio je dostojanstvo našem gradu i siromašnom jugu Italije. Zbog Maradone više nemamo kompleks manje vrednosti prema severu”, govori Bostik.

Maradona je izazvao i promene na lokalnom nivou.

„U prošlosti, niko se sa strane nikada nije usudio da dođe ovamo, ali sada je naš komšiluk siguran“, dodaje Bostik.

Komentari

Vaš komentar