Super trikovi za sečenje lubenice

Lifestyle 09. avg. 202112:311 komentar
Podeli:
Izvor: Pixabay

Prvi savet pri sečenju lubenice je da ne kupujete prevelike - što je lubenica veća, to će biti teže s njom baratati na dasci za sečenje.

Takođe, imajte na umu da su lubenice pune vode, pa dasku za sečenje možete staviti na plastični poslužavnik kako biste „uhvatili“ tečnost.

Na kraju, odaberite dovoljno dugačak nož kako biste mogli lako da presečete celu lubenicu.

Postoje tri metode sečenja lubenice, u zavisnosti od oblika koji želite – trouglovi, kockice i štapići.

Kako ukloniti semenke lubenice?

Neke lubenice imaju bledožute semenke koje se lako mogu izvaditi vrhom noža. Ako lubenica ima puno semenki, moraćete da ih izvadite dok je sečete.

Semenke rastu u ‘šavovima’ kroz njeno meso, a ako je prepolovite i pogledate površinu, videćete da ih krug u sredini nema.

Secite lubenicu na tanke kriške od sredine prema spolja, uklanjajući semenke sa ivica rezova.

Kako napraviti trouglove lubenice?

1. Stavite lubenicu na dasku za sečenje i nožem je prepolovite kroz sredinu.

2. Presecite svaku polovinu na dve da dobijete četvrtine. Ako je lubenica veoma velika, prepolovite i te četvrtine da dobijete tanje kriške koje ćete lakše seći.

3. Jedan komad lubenice stavite na dasku, a ostale pomerite na stranu. Oštrim nožem presecite po dužini, od jednog kraja do drugog, sve do belog dela kore.

4. Odvojite trougliće od ostatka lubenice.

Kako napraviti kockice lubenice?

Kockice lubenice su zbog boje i ukusa savršen dodatak salatama.

1. Stavite lubenicu na dasku za sečenje i prepolovite je po sredini.

2. Svaku polovinu opet prepolovite na četvrtine. Ako imate veoma veliku lubenicu, ponovno prepolovite četvrtine kako biste dobili tanje kriške koje ćete lakše seći.

3. Stavite jedan komad lubenice na dasku, a ostale pomerite na stranu. Oštrim nožem nasecite unutrašnjost na širinu koju želite za kocke, do belog dela kore.

4. Napravite široki rez uz dno lubenice od jednog kraja četvrtine do drugog kako biste oslobodili prvu krišku, a zatim je naseckajte na kockice. Pazite da komadići nisu predugi.

Kako napraviti štapiće od lubenice?

1. Stavite lubenicu na dasku i prepolovite je kroz sredinu.

2. Ako je lubenica ovalnog oblika, napravite dva reza da biste je prepolovili, ostavljajući debelu krišku u sredini – inače bi vam štapići mogli biti predugi. Srednju krišku možete narezati na dugačke tanke klipove.

3. Okrenite dasku za 90 stepeni, a zatim od drugog dela narežite kriške i oblikujte štapiće. Sa svakog komada skinite koru, savetuje Good Food, prenosi Večernji list.

Komentari

Vaš komentar