Stručnjak savetuje kako da spavamo tokom velikih vrućina

Lifestyle 30. jun 202123:142 komentara
Izvor: Shutterstock

Posledice do kojih mogu dovesti velike vrućine koje ugrožavaju san i odmor tokom noći nikako ne bi trebalo potcenjivati, ističe nemački stručnjak za probleme spavanja Hans-Gunter Vis, dodajući da je jutro nakon neprospavanih noći često propraćeno kolektivnim zevanjem na poslu ili u školi.

No ono što više brine je da sve to može izazvati veći rizik od nesreća na poslu ili u saobraćaju, ili brojne greške tokom obavljanja dnevnih poslova, upozorava vođa nemačkog Interdisciplinarnog centra za spavanje.

Postoji nekoliko načina koji mogu pomoći da se čovek tokom vrelih noći oseća ugodnije, posebno u nedostatku klima uređaja.

“Sve se svodi na pravilnu ventilaciju. Zatvorite prozore i roletne tokom dana, a otvorite ih pre odlaska na spavanje”, kaže Vis.

Drugi savet je, iako zvuči pomalo paradoksalno, konzumiranje vrućih napitaka.

“Popijete li nešto toplo pre odlaska u krevet, manje je verovatno da ćete se znojiti”, kaže ovaj stručnjak. Uz to, topli tuš će otvoriti pore na koži i osigurati osećaj svežine.

Povezano:

Vis savetuje da se pre spavanja izbegne uzimanje čaše vina.

“Ispijanje alkohola uveče može imati psihološki, relaksirajući učinak, ali on takođe širi vene i podstiče znojenje”, kaže.

Govoreći o tabletama za spavanje, Vis kaže da ih treba izbegavati kako ne bi došlo do stvaranja zavisnosti.

Naša tela mogu izdržati nekoliko noći s manje sna, dodaje nemački stručnjak.

Vis ima i nekoliko posebnih saveta: ako imate popločan pod u spavaćoj sobi, na njega možete izliti malo vode koja će pomoći da rashladite prostoriju, ali tada morate biti izuzetno oprezni kad ustajete s kreveta.

“Ili jednostavno pođite u podrum i tamo spavajte”, poručuje ovaj stručnjak za probleme spavanja.

Komentari

Vaš komentar