Stručnjaci potvrdili: Ovo je najgora hrana za vaše zdravlje

Lifestyle 10. feb 202222:29112 komentara
Podeli:
slanina pržena
Izvor: Pixabay

Ako želite da živite zdravije, morate da izbacite slaninu sa svog jelovnika. Stručnjaci tvrde da se nalazi među najgorom hranom za ljudsko zdravlje, a evo šta su sve stavili na spisak:

1. Slanina

Jednostavno, slanina nije dobra za zdravlje.

“Mnogi ne znaju da je Svetska zdravstvena organizacija svrstala slaninu u istu kategoriju kao i duvan kada je u pitanju karcinogeneza”, kaže dr Rejzan Šali, misleći na proces kojim se zdrave ćelije pretvaraju u ćelije raka.

“Napravili smo dobar posao podsticanjem ljudi da prestanu da puše, ali zašto ne apelujemo da prestanu da jedu slaninu”, pita se.

2. Pržena hrana

Pržena hrana je takođe loša za naše zdravlje. Ona ne bi trebalo da bude osnova ishrane, a sve češće jeste, kaže dijetetičarka Anđela L. Lago.

“U globalu, pržena hrana ima više masti, soli i kalorija, a sve je to užasno za zdravlje srca i rizik od razvoja gojaznosti”, ističe Lago.

3. Čips

Čips je poznat po tome što je nezdrav iz više razloga. Malo je hranjiv, a bogat jeftinim mastima i natrijumom. To varira u zavisnosti od brenda, ali potrošači koji vode računa o zdravlju izbegavaće ga u bilo kom obliku.

4. Dodati šećer

Ako na pakovanju hrane vidite da sadrži dodati šećer, najbolje je odustati od kupovine.

Lekarka Andrea Pol ističe da dodat šećer u suštini nema nutritivnu vrednost, a u medicinskim istraživanjima pokazalo se da povećava rizik od gojaznosti i metaboličkih bolesti.

5. Prerađena ulja

Dijetetičarka i nutricionistica Paloma Helt savetuje ljudima da se klone prerađenih ulja kao što su sojino, ulje uljane repice, kukuruzno i biljno ulje, prenosi Index.

Komentari

Vaš komentar