Soda bikarbona i limun: Ova dva sastojka očistiće skoro sve

Lifestyle 29. maj. 202208:066 komentara
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Postoji više različitih postupaka kako očistiti površine na potpuno prirodan način. Osim što se na taj način ne udišu štetne hemikalije, može se i uštedeti. Iako postoje sredstva za čišćenje na prirodnoj bazi koja se mogu kupiti u radnjama, i sami ih možete napraviti vrlo jednostavno. Potrebna su samo dva sastojka - soda bikarbona i limun. Osim za čišćenje, neki ljudi ova dva sastojka koriste i zbog zdravlja.

Za šta se sve koriste soda bikarbona i limun?

Dok će soda bikarbona neutralizovati neprijatne mirise, limun se koristi za vraćanje sjaja površinama i osvežavanje. Ova kombinacija je podjednako dobra i za odčepljivanje odvoda, ali i za čišćenje. Evo kako deluje i za šta se sve koristi:

1. Pomoć za veš

Soda bikarbona će ukloniti mrlje, ali i neprijatne mirise s odeće. Potrebno ju je prilikom pranja veša staviti u deo za deterdžent. S druge strane, limun će posvetleti žute mrlje ispod pazuha nastale zbog dezodoransa ili znoja. Potrebno je prvo proveriti kako limun deluje na tkaninu, a tek potom staviti majice u rastvor limunovog soka i vode i ostaviti da odstoji oko 15 minuta, a potom najnormalnije oprati majice u mašini za veš.

2. Uklanjanje mirisa iz mikrotalasne

Limunov sok, voda i kriške limuna se stave u vatrostalnu posudu koja se onda stavi u mikrotalasnu pećnicu na oko pola minuta i na visoku temperaturu. Potom se posuda ostaviti u mikrotalasnoj, bez otvaranja vrata oko pola sata, kako bi para odradila posao. Nakon toga se oprezno krpica namoči ovim rastvorom i prebriše mikrotalasna. Isto se može uraditi i s rernom. Osim neprijatnih mirisa, ovo će ukloniti i sve mrlje.

3. Čišćenje daske za sečenje

Drvena daska za sečenje često poprimi miris luka ili povrća koje se najčešće seče. Takođe, može da promeni boju. Kako bi se rešio ovaj problem sunđerom se utrlja limunov sok po dasci i ostavi da stoji oko sat vremena, a posle toga se jednostavno samo ispere toplom vodom, a mrlje i neprijatan miris će nestati.

4. Uklanjanje kamenca

Kamenac je veliki problem brojnih kuhinja, kupatila, ali i kuvala za vodu. Osim sirćeta, kuvalo za vodu se može očistiti od kamenca i uz pomoć limuna. Iscedite sok jednog limuna i par kriški stavite u kuvalo koje ste prethodno napunili vodom. Upalite aparat i pustite da voda prokuva. Nemojte odmah prosuti vodu, već pustite da ostane neko vreme.

5. Odčepljivanje odvoda

Ova kombinacija je odlična kada vam se zapuši odvod. Prvo stavite sodu, a potom dodajte postepeno limunov sok. Sve će se zapeniti, a najbolje je smesu ostaviti da deluje do pola sata te potom zaliti vrućom vodom. Rezultat će vas iznenaditi.

6. Uklanjanje mirisa u frižideru

Osim zrnca kafe, polovina limuna ili posudica sa sodom bikarbonom će biti dobar odabir da se uklone neprijatni mirisi iz frižidera.

Komentari

Vaš komentar