Slike i predmeti iz kuće Jovanke Broz na izložbi u Novom Sadu

Lifestyle 19. maj. 202210:203 komentara
Podeli:
Izvor: Anadolija/ Aleksandar Jovanović

Izložba "Partizanka i Fragonar" koja obuhvata kolekciju slika iz kuće Jovanke Broz otvorena je u sredu uveče u Galeriji Matice srpske, u okviru programskog luka "Heroine Evropske prestonice kulture". U fokusu izložbe je 36 dela likovne umetnosti domaćih i stranih autora, lični predmeti, fotografije i nekoliko komada nameštaja iz kuće u kojoj je Jovanka Broz živela posle smrti Josipa Broza Tita.

Autori izložbe su Nikola Ivanović i Ana Panić naveli su da je više od tri decenije nekadašnja prva dama Jugoslavije boravila u svojevrsnom kabinetu uspomena koji je kao vremensku kapsulu prenela iz jednog okruženja u drugo, pokušavajući da, što je više moguće, imitira ambijent predsedničke rezidencije u kojoj je živela zajedno sa Josipom Brozom Titom.

„Ova kolekcija nastala je spontano kao kulisa jednog života, a isto tako je i nestala. Izlaganje ovih dela ima dvostruki značaj: s jedne strane radi se o umetničkim predmetima koje publika do sada nije imala priliku da vidi, a s druge ona predstavljaju imaginarni muzej sećanja Jovanke Broz kroz koji se mogu rekonstruisati delovi i detalji njenog života. Izložena umetnička dela, koja su poslednje trideset tri godine Jovankinog života oplemenjivala prostor u kom je živela, na poseban način današnjoj javnosti objašnjavaju fenomen Jovanke Broz – njenu ličnost, osećaj za umetnost, ali i društvene i umetničke prilike u socijalističkoj Jugoslaviji“, saopštili su organizatori izložbe.

Izložbena postavka pokušala je da dočara izgled Jovankine radne i spavaće sobe koje su sačuvane na fotografijama, a deo predmeta ustupila je Svetlana Aleksić, rođaka Jovanke Broz, pa su autori izložbe mogli da prikažu deo haljina iz njenog plakara.

„Ova izložba jeste slika jednog vremena i jedne epohe, ali nije oda jednoj ličnosti, ideologiji, kulturi i društvu. Ona govori o stvarima koje su, zapravo, svima nama bliske, a to su sećanje i zaboravljanje. Ova izložba govori o uspomenama koje su sastavni deo našeg života sa kojima se borimo često i koje život čine podnošljivim“, kazao je Nikola Ivanović.

Za otvaranje izložbe vladalo je veliko interesovanje, a na ulazu s postavljenih video-bimova emitovani su video isečci iz života Jovanke Broz, uz muziku iz tog vremena.

Svih 36 dela izložbene postavke prošla su kroz kompleksne i sveobuhvatne konzervatorsko-restauratorske postupke. Sproveli su ih konzervatori Galerije Matice srpske predvođeni višom konzervatorkom Marijetom Sidovski.

Kako su na otvaranju izložbe kazale dr Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske, i mr Neda Knežević, direktorka Muzeja, ove dve nacionalne ustanove kulture kroz ovu izložbu, pokazali su plodotvornost saradnje, ali i jedan mali deo bogatog fonda Muzeja Jugoslavije.

Posle Galerije Matice srpske, ova izložba biće predstavljena i u Muzeju Jugoslavije.

Komentari

Vaš komentar