Sjajna vest za ljubitelje kafe

Lifestyle 02. okt 202208:0011 komentara
Izvor: Shutterstock

Ako ste među retkima koji ne piju kafu, razmislite o tome da počnete. Novo istraživanje pokazuje da kafa može "da produži" život.

Na osnovu analize oko pola miliona zapisa u bazi podataka UK Biobank, ljudi koji piju dve do tri šoljice kafe svaki dan imaju mogućnost da žive duže i manji rizik od kardiovaskularnih bolesti od onih koji uopšte ne piju kafu, piše ScienceAlert.

Istraživanje pokazuje da su mlevena, instant kafa i kafa bez kofeina povezane sa smanjenjem oboljenja i smrti od kardiovaskularnih bolesti.

“Blagi do umereni unos kafe trebalo bi da se smatra delom zdravog načina života”, poručuju stručnjaci.

Osim kofeina, kafa sadrži više od sto biološki aktivnih sastojaka. Verovatno su supstance koje, smatraju stručnjaci, ne sadrže kofein odgovorne za pozitivne odnose uočene između ispijanja kafe, kardiovaskularnih bolesti i preživljavanja.

Mlevena i instant kafa povezane su s manjom verovatnoćom razvoja aritmije ili abnormalnog srčanog ritma, pokazuju rezultati.

Međutim, postoje neka ograničenja koja treba uzeti u obzir. Zapisi u bazi podataka većinom su bili od osoba bele rase pa se ne može generalizovati, navode stručnjaci.

Ipak, pijenje umerenih količina kafe bilo koje vrste pozitivno utiče na srce, zaključuju.

Komentari

Vaš komentar