Sedamdesetogodišnjak putuje na biciklu Dunavskom rutom dugoj 2.800 kilometara

Lifestyle 23. apr 202219:29 > 24. apr 2022 13:37
Podeli:
Izvor: Branislava Opranović

Majkl Krejg Gredvel je sedamdesetogodišnjak koji putuje na biciklu Dunavskom rutom dugoj 2800 kilometara, od Crne šume do Crnog mora. Na svom putovanju napravio je pauzu u Novom Sadu.

„On komunicira, ali ne govori. On uživa u hrani, iako s naporom jede. On je osoba sa invaliditetom. On je (u ovom trenutku medicinskih saznanja) neizlečivo bolestan. On putuje, on se bori, on se inati, on pomaže desetinama hiljada ljudi. On ima sedamdeset pet godina. On vozi bicikl. On je Majkl Krejg Grejdvel  (Michael Craig Gradwel)“, piše „Autonomija“.

„Čovek je ono što radi, a bitno je da radi ono što može“, poruka je ovog neumornog sedamdesetogodišnjaka.

Pljuštala je kiša, trg pust. Mahnuo je malobrojnim prolaznicima u žurbi, i lagano, bez nervoze, već dobrano mokar, obukao kišnu kabanicu. U obližnjem kafeu „Atina“ poručio je kafu – izvadio je svoj tablet i olovkom napisao na ekranu – kapućino! On tako govori, odgovara na pitanja i pita, piše „Autonomija“.

„Imam ALS (amiotrofična lateralna skleroza). Dijagnoza mi je postavljena pre dve godine. Danas više ne mogu da govorim. Ali još uvek mogu da vozim bicikl – kaže Majkl, pružajući letak na kome pišu osnovne informacije o njegovom putu i misiji“, a prenosi portal „Autonomija.

„Kako nisam uspeo da se uključim u istraživački program za ovu vrstu bolesti, smislio sam da se za budućnost borim na drugi način. I tako, vozim bicikl. To je lični izazov. Ja sam gradski biciklista, koji izlazi na put od gotovo 3000 kilometara i ne haje za ALS. Usput prikupljam novac za istraživanja, podižem svest o MND („motor neurone disease“, bolest motornih neurona), pokušavam da razbijem predrasude o ljudima koje, kao mene, ova bolest steže. I, još nešto, jednako važno: Želim i da mojim ćerkama, a da svi čuju, kažem da ih volim i zahvalim im se što me podržavaju i ponose se mnome jer se nisam predao“, poručuje Majkl.

Ovaj stasiti Irac, koji živi u Parizu, krenuo je na put septembra prošle godine, stigao do Budimpešte, pao i slomio skočni zglob. Zalečio nogu i opet krenuo. Od delte Dunava u Crno more, pa, kako planira, putovaće do Istanbula.

„Da, Istanbul je moj konačni cilj. Možete mi se priključiti i voziti se sa mnom. Što nas je više, to bolje! Videćemo šta donosi sutra. Ja hoću da kažem invaliditetu da nije pobedio! Ja pobeđujem, samo što ću na kraju puta, verovatno biti drugačija osoba. Ne znam kako je to biti mrtav, ali pretpostavljam da nije baš zabavno – rekao je, pišući, Majkl i potom nacrtao sunce, srce, čoveka u pokretu i podario poruku: „Mnoga vam hvala što ste došli da me upoznate… Pratite moju sagu, prenesite obolelim ljudima da se ne odvoje, da se ne isključe, da žive…“

Kompletnu priču o Majklu možete pročitati na portalu „Autonomija“.