Sedam oznaka na plastičnim proizvodima čije značenje treba da znate

Lifestyle 21. sep 202207:431 komentar
Podeli:
Izvor: Pixabay/EKM-Mittelsachsen

Plastika je svuda oko nas i to je važan razlog zašto treba da znate koliko je plastika koju svakodnevno kupujete i koristite bezbedna za vaše zdravlje.

Svaki potrošač treba da zna od kakve plastike je napravljena boca ili drugi plastični proizvod, jer svaka vrsta plastike sadrži hemikalije koje mogu biti štetne po ljudsko zdravlje, neka manje, neka više. Iz tog razloga, vrsta plastike od koje je napravljena treba da bude naznačena na svakoj plastičnoj boci. Na mnogim proizvodima ove informacije su istaknute u obliku slova ili brojeva postavljenih u trougao, što ukazuje da se plastika može reciklirati, piše Zadovoljna.hr.

1. PET ili PETE

Ova vrsta plastike spada među najčešće korišćene plastike u proizvodnji za masovnu potrošnju. Većina flaša vode i gaziranih sokova i neke ambalaže su napravljene od ove vrste plastike. Proizvode od PET plastike treba koristiti samo jednom, jer ponovljena upotreba povećava rizik od razvoja bakterija. Pored toga, ova plastika može da oslobodi teške metale i hemikalije koje utiču na ravnotežu hormona.

„Ambalaža u koju se puni voda (PET) je za jednokratnu upotrebu i tako je treba tretirati, jer višekratna upotreba oštećuje ambalažu, što povećava i migraciju štetnih materija i dovodi do mikrobiološke kontaminacije“, upozorava Lidija Barušić iz Laboratorije za predmete široke potrošnje u Nastavnom zavodu za javno zdravlje „Dr Andrija Štampar“.

2. HDP ili HDPE

Ambalaža i flaše za mleko, ulje, tečne deterdžente, igračke i neke plastične kese su napravljene od ove čvrste plastike. S obzirom na to da ne ispušta gotovo nikakve hemikalije, najsigurniji je za upotrebu, a stručnjaci savetuju kupovinu vode u flašama od ove vrste plastike.

3. PVC ili 3V

Od ove vrste plastike izrađuju se prozirni celofan, flaše za ulje, plastični krugovi za bebe izbijanja zubića, igračke za decu i kućne ljubimce, akumulatori, lekovi i mnogi drugi proizvodi. Oslobađa dve toksične hemikalije koje utiču na hormone u telu. Stručnjaci preporučuju kupovinu alternativnog proizvoda ako ga možete pronaći.

4. LDPE

Iako ne ispušta nikakve hemikalije u vodu, ova vrsta plastike se ne može koristiti u proizvodnji flaša. Međutim, ne preporučuje se kupovina hrane u pakovanjima od ove plastike jer biste uz hranu koju ste kupili mogli da jedete neke veoma opasne hemikalije.

5. PP

Čaše za jogurt i sirupe prave se od ove belo obojene ili poluprovidne plastike. PP plastika je jaka i lagana i otporna na toplotu, a ako se zagreje, neće se rastopiti i relativno je bezbedna za upotrebu. Takođe je dobar izolator protiv vlage, masti i hemikalija.

6. PS

Polistiren je jeftina, lagana vrsta plastike sa širokim spektrom upotrebe. Najviše se koristi u proizvodnji ambalaže za hranu i piće, kartona za jaja i plastičnog pribora za jelo. Treba biti oprezan jer pri zagrevanju oslobađa kancerogene materije i ne treba ga koristiti za dugotrajno skladištenje hrane ili pića.

„Sva hrana nije dobar medij za svu plastiku jer masnija ili kiselija hrana može pogodovati ubrzanoj migraciji pojedinih vrsta plastike, zbog čega nije dobro koristiti polovnu ambalažu za čuvanje različitih namirnica“, savetuje Barušić.

7. PC i sve druge plastike

To je najopasnija vrsta plastike, ali uprkos tome, od nje se pravi ambalaža za sportska pića i hranu. U okviru ove kategorije ne postoji standardizacija njegove ponovne upotrebe i reciklaže. Kod ove vrste plastike postoji velika opasnost od curenja hemikalija u hranu ili piće, posebno ako se u proizvodnji plastike koristio bisfenol A.

„Tehnologije za preradu i proizvodnju plastičnih materijala se konstantno usavršavaju, ali je, nažalost, migracija supstanci i dalje prisutna i potrebno ih je držati pod stalnim nadzorom, kako sistematskim kontrolama tržišta od strane nadležnih organa, tako i odgovornim postupkom nadležnih organa. svih ostalih subjekata u cilju smanjenja rizika od opasnosti bio je minimalan“, zaključuje Lidija Barušić.

Komentari

Vaš komentar