Saveti uz koje će vam krompir trajati mesecima – kako da ga čuvate

Lifestyle 11. avg. 202113:56
Podeli:
krompir
Izvor: Pixabay

Krompir je jedna od najpopularnijih namirnica najviše zbog toga što ima raznoliku upotrebu. Ovo povrće ima poprilično dug vek trajanja, naročito ako ga pravilno čuvate.

Krompir treba držati na hladnom i suvom mestu, kao u ormariću ostave, u papirnoj kesi ili kartonskoj kutiji. Važno je krompir držati na hladnoj temperaturi kako bi se sprečila pojava zelenih mrlja ili klijanje.

Četiri su saveta kojih bi trebalo da se pridržavate ako želite da vam krompir traje mesecima.

Sklonite krompir sa sunca

Ne čuvajte krompir na otvorenom na radnoj površini. Držite ga u fioci, korpi, u ormaru, u papirnoj kesi – negde gde je mračno.

Providna plastična kesa nije najbolja opcija za čuvanje krompira.

Mora postojati protok vazduha

Bez obzira na to da li držite li krompir u papirnoj kesi ili u korpi, pobrinite se da ima dovoljno protoka vazduha. Ispuštaće ugljen dioksid i vodu u obliku pare, pa stvari mogu postati previše vlažne.

Nemojte ga držati s lukom

Iako vam se to čini zgodno, nemojte držati krompir i luk zajedno jer to može da podstakne klijanje. Isto važi i za avokado, banane i jabuke.

Izbegavajte topla mesta

Ako držite krompir u kuhinji, ne bi trebalo da ga držite u blizini šporeta, ispod sudopere ili na frižideru. Ako ostavite krompir na toplo mesto, pre će proklijati.

Ako primetite plesan, crne fleke ili mekane delove na krompiru, to su znaci da više nije dobar i da bi trebalo da ga bacite, piše MSN.

Komentari

Vaš komentar