Saveti kako da vam se prašina manje skuplja po nameštaju

Lifestyle 01. okt 202220:112 komentara
Prašina, čišćenje, kućni poslovi, krpa,
Izvor: Shutterstock

Prašine se gotovo ne moguće rešiti - nastaje na policama, u uglovima, na nameštaju, na televizoru...Međutim, postoji nekoliko jednostavnih načina na koje možete smanjiti količinu prašine u stanu.

Stručnjak za čišćenje iz SAD-a Marta Stjuart savetuje kako da smanjite taloženje po nameštaju i ostalim delovima domaćinstva, prenosi 24 sata.

Koristite otirače

“Kako biste sprečili ulazak prašine u dom na cipelama, nabavite dva otirača od kokosovih vlakana pa jedan stavite pred ulazna vrata, a drugi odmah kad uđete u kuću. Takođe, izuvajte se kod ulaza i zamolite goste da i oni urade isto. To može zadržati nešto prašine u hodniku pa je neće biti po celoj kući”, savetuje.

Držite prozore zatvorenim

Ovo se odnosi na kuće i stanove koji se nalaze uz prometne puteve. Iako se prozor mora otvarati kako bi se dom provetrio, Martin savet je one u prizemlju, koji gledaju na put, zatvarati češće.

“U vreme najvećeg saobraćaja automobili mogu da dignu dosta prašine koja će neminovno ući u vaš dom kroz otvorene prozore pa je bolje da u to vreme držite prozore zatvorenim”, kaže.

Takođe, proverite da li vam sva vrata i prozori dobro prijanjaju ili negde postoje procepi kroz koje ulazi vazduh. Osim zbog prašine, ovaj problem je dobro sanirati pre zime kako topli vazduh iz kuće ne bi izlazio.

Držite biljke kraj prozora

Ako prozor mora češće da bude otvoren, bilo širom ili na kip, tada na dasku uz prozor posložite kućne biljke – one će zadržati deo prašine.

“Poznato je da kućne biljke filtriraju prašinu. Preporuka je odabrati biljku s dlakavim ili naboranim listovima, jer će uhvatiti više prašine nego ona glatkog lišća”, savetuje stručnjakinja.

Redovno menjajte posteljinu

“Posteljina može da bude vodeći uzrok nakupljanja prašine u kući zato što čaršafi, navlake za jorgane i jastučnice skupljaju prašinu i sa svakim pomakom se te čestice rašire po prostoru. Kako se to ne bi dogodilo, preporuka je pranje posteljine svake dve nedelje”, kaže.

Takođe, posteljinu iznesite na svež vazduh svaka dva ili tri dana.

Održavajte dlaku kućnih ljubimaca

I kućni ljubimci znaju da budu glavni izvor prašine u stanu pa ih nije loše češće dobro iščetkati tokom šetnje po parku. Osim što ćete tako iz njih izbaciti deo sitnih čestica prašine, izvući ćete i dlake koje bi inače popadale u vašem stanu.

Takođe, redovno usisavajte mesta gde životinje borave i spavaju.

Nabavite prečišćivač vazduha

“Prečišćivač vazduha čisti vazduh u vašem stanu. Iako ne može u potpunosti da ukloni prašinu, pomaže u smanjenju količine prašine koja se taloži u kući. Kada prašina uđe u prostor, ona lebdi vazduhom. Prečišćivač vazduha igra svoju ulogu tako što hvata prašinu pre nego što ima priliku da se nataloži na površinama u stanu”, pojasnila je.

“Uređaj hvata čestice pomoću ventilatora i unutrašnjeg filtera, koji cirkuliše vazduh u prostoriji. Ventilator uvlači vazduh, zajedno s neželjenim česticama prašine, zatim filtrira i pročišćava vazduh te ga vraća natrag u prostoriju, dok prašina ostaje zaglavljena u filteru uređaja”, objasnila je.

Ne koristite perušku

Ovo pomagalo za čišćenje ustvari pravi više štete nego koristi jer prašinu samo rasprši okolo, s jedne površine na drugu. Ako baš ne možete bez njih, češće ih operite pod vodom ili jednostavno zamenite novom.

Očistite grejalice i klima uređaje

Tamo se mogu sakrivati velike količine prašine, što znači da ćete vi očistiti kuću, a prašina će opet izleteti iz ovakvih uređaja i nataložiti se na stvarima. Stoga je zgodno povremeno ih očistiti pomoću usisavača.

Ne brišite prašinu ‘na suvo’

Kao i kod peruške, i ovom slučaju prašina će se samo razleteti i premestiti na drugu površinu. Zato neka krpica kojom čistite ili peruška budu vlažni dok brišete jer će se tako čestice zadržati na krpi ili peruški.

Sprej za poliranje ne nanosite direktno na nameštaj

Ako to radite na taj način, tad samo riskirate da se na nameštaju stvore slojevi koji će kasnije samo privlačiti prašinu. Umesto direktnog nanošenja na nameštaj, sprej za poliranje najpre poprskajte po krpi pa ga njome nanosite.

Redovno menjajte filter na usisavaču

Filteri su dizajnirani upravo zato da hvataju i zadržavaju čestice prašine. Ako ih ne menjate prašina se nakon usisavanja neće zadržavati u usisavaču već će leteti prostorom i skupljati se na nameštaju.

Komentari

Vaš komentar