Šanel kupio još 10 hektara zemlje da osigura zalihe jasmina za kultni No.5

Lifestyle 27. avg. 202120:22 > 20:25
Podeli:
Izvor: Unsplash

Modna i kozmetička kuća Šanel je, zabrinuta zbog nestanka sve većeg broja cvetnica koje se koriste u njenim najprodavanijim parfemima, na jugu Francuske kupila još 100.000 kvadratnih metara zemlje da bi osigurala zalihe jasmina i ostalog cveća.

Luksuzna modna grupa je izvestila o kupovinii dodatnih 10 hektara zemlje nedaleko od grada Grasa, čija je okolina poznata po cvetnim poljima. U partnerstvu sa porodicom iz tog francuskog grada, kuća Šanel onde već poseduje 20 hektara zemlje.

Povezane vesti

U kasno i sunčano avgustovsko jutro i pre nego što vrućine dosegnu vrhunac, desetine radnika učestvuju u ovogodišnjoj berbi jasmina, ključnog sastojka Šanelovog „stogodišnjaka“, kultnog parfema No.5, koji je stvorila pokojna modna dizajnerka i ikona stila, Koko Šanel.

Krajem osamdesetih godina prošlog veka Šanel je postigla dogovor s članovima lokalne porodice Mul da na području opštine Pežoma uzgajaju pet cvetova, ključnih za njene parfeme.

“U jednom smo se trenutku zabrinuli jer se jasmin postepeno počeo proizvoditi u drugim državama”, rekao je Rojteru Olivije Polž, koji je, sledeći stope svog oca godine 2013. postao Šanelov glavni „nos“, parfumer, osoba koja se bavi raspoznavanjem mirisa i radi u procesu proizvodnje parfema, zbog čega čulo mirisa mora da neguje čitav život.

Polž pojašnjava da jasmin uzgojen u Grasu ima specifičan miris. Dodaje da je ta oblast postala središte florikulture i mirisa još u 17. veku, kada su lokalni kožari počeli da parfemišu svoje proizvode da bi se izgubio originalni miris kože.

Fabris Bianš, koji vodi proces proizvodnje za porodicu Mul, kaže da pandemija kovida-19 nije preterano uticala na posao, jer su berači mogli da rade na otvorenom, no on se morao jako paziti da ne bi ‘pokupio’ virus i izgubio čulo mirisa.

Komentari

Vaš komentar