Prva stripoteka u RS: Mesto susreta starijih i mlađih generacija

Lifestyle 18. apr. 202113:33 > 13:371 komentar
Podeli:
Stripoteka u RS
Izvor: Anadolija/Miomir Jakovljević

Banjalučka stripoteka "Mister No", otvorena pre nekoliko meseci, ljubiteljima devete umetnosti nudi više hiljada primeraka stripova i časopisa, a osim mogućnosti za kupovinu i prodaju stripova ovo mesto osmišljeno je i kao kutak za one koji žele da razmenjuju sopstvene primerke.

Zoran Mandić, zaposlen u stripoteci, rekao je da je njegov prijatelj odlučio da otvori stripoteku iz entuzijazma i ljubavi.

„Mi smo te generacije koje su odrasle uz stripove, sedamdeset i neke generacije. On je to otvorio više iz ljubavi, želeo je da imamo jednu ovakvu stripoteku u gradu, što do sada, nažalost, nije bio slučaj. Čisto iz neke ljubavi, želje i volje da to obnovimo da privučemo mlađe generacije da se nauče čitanju stripa, a one starije generacije da vratimo na čitanje stripa“, ispričao je Mandić za Anadoliju.

Okupljanje starijih generacija

Kaže da je ovo jedina oficijelna stripoteka registrovana na području bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS), dok u Federaciji Bosne i Hercegovine postoji više stripoteka, u Sarajevu, Mostaru i drugim, manjim gradovima.

Mandić kaže da u Banjaluci postoje ljubitelj stripa, prvenstveno starije generacije, osobe koje su pre rata skupljale stripove, a sada su dobili mesto gde se mogu okupljati.

„Cilj je bio da napravimo opet jedno kultno mesto za okupljanje starijih generacija, a možda još i veći cilj je da naučimo mlade generacije, da decu naučimo čitanju, da ih nekako malo odvratimo i od intereneta i tako da im usadimo plemenite vrednosti koje svi strip junaci nose“, kazao je Mandić.

Upravo iz tog razloga postojala je i namera da se organizuje škola crtanja stripa za najmlađe s profesionalnim crtačem, ali zbog situacije s pandemijom koronavirusa ovu ideju nisu uspeli da realizuju pa će pokušati kada se normalizuje situacija.

„Zadovoljni smo i odazivom dece jer oni pre nisu imali prilike ovo da vide. Oni kada to prvi put vide, oni se takoreći zaljube u to i onda nam dolaze, a ovi stariji već znaju – tako da smo tako napravili krug, da spojimo i starije i mlade generacije da ih okupimo ovde oko ove ideje“, kazao je Mandić.

Prodaja rekvizita, majica, satova

Posetiocima se na ovom mestu prvenstveno nude nova izdanja koja mogu da kupe, a ovde mogu prodati svoje primerke ili izvršiti razmenu s drugim fanovima. Pored stripova u prodaji su razni rekviziti, majice, igračke, satovi, vezani za strip kulturu. Kao poseban raritet izdvajaju masku i „Funko Pop“ igračku Džejsona Vorhisa, glavne uloge iz kultnog horora „Petak 13“, s potpisom glumca Arija Lehmana, kao i potvrdu o autentičnosti i fotografiju ovog glumca.

Na pitanje da li se više traže izdanja na koja su navikle starije generacije ili novi stripovi Mandić je odgovorio: „Spojili smo i jedno i drugo i ta stara, kultna izdanja kao što su ‘Alan Ford’, ‘Zagor’, ‘Blek’, ‘Mister No’, za one stare čitaoce, a imamo i za ove nove, mlađe generacije – Betman, Spajdermen, Dardevil, Halk u izdavaštvu Marvela original, a ova starija izdanja to su uglavnom sada reprinti orignala“.

Istakao je da se u novim izdanjima s tvrdim koricama svaka generacija može pronaći, jer sa sjajnim scenarijima pretočenim u strip čitaoci imaju osjećaj kao da gledaju film.

Pored stripova u ovoj stipoteci mogu se pronaći i stari časopisi, kao što je „Politikin zabavnik“ iz 50-ih i 60-tih godina prošlog veka i kultne „Stripoteke“ iz bivše Jugoslavije.

„Kao jedina ovde oficijalna stipoteka, mi moramo imati sve i trudimo se da imamo sve i sa svih strana, meridijana svetskih, imamo veze, nabavljamo, mogu slobodno reći da smo jedni od najsnabdevenijih u BiH što se tiče izbora stripova“, dodao je Mandić.

Komentari

Vaš komentar