Prva SMS poruka ikada poslata prodata na aukciji za 107.000 evra

Lifestyle 22. dec 202108:431 komentar
Izvor: Reuters/Christian Hartmann

Prvi SMS na svetu, kratka poruka u kojoj je pisalo "srećan Božić", prodat je u utorak na aukciji u Parizu za 107.000 evra, iako je aukcijska kuća Aguttes očekivala i dvostruko višu cenu.

Prva usluga kratkih poruka (Short Message Service ili SMS) ponuđena je u utorak na aukciji pariske aukcijske kuće Aguttes kao nezamenjivi token (NFT ili Non-fungible token), što znači da ima digitalni sertifikat o autentičnosti i smatra se originalom.

NFT je poseban kriptografski generisani token, koji koristi blockchain tehnologiju za povezivanje sa jedinstvenim digitalnim sredstvom koje se ne može replicirati.

Nepoznati kupac NFT, osiguranog blockchain tehnologijom, sada je vlasnik prve SMS poruke iz 1992. godine.

Reč je o kratkoj poruci koju je u decembru 1992. poslao programer Vodafone Nil Papvort. Uputio ju je kolegi koji je u tom trenutku bio na božićnoj zabavi kompanije.

Vodafone, koja je SMS ponudila na aukciji, prihod planira da donira agenciji UN za izbeglice.

SMS nije mrtav

Uprkos alternativama, poput WhatsApp i Facebook Messengera, Papvort i dalje veruje u budućnost SMS poruka.

„SMS je proglašen mrtvim pre 20 godina, ali još uvek je ovde i biće tu i u budućnosti“, rekao je Papvort (51) za dpa.

„Sledeće godine SMS će napuniti 30 godina, a nakon toga ćemo valjda slaviti i 40. rođendan“.

Potražnja za SMS porukama je u zadnjih nekoliko godina manja, jer su mnogi potrošači poruke počeli da razmenjuju putem raznih aplikacija. Ali, Papvort smatra da te usluge ne odgovaraju svim korisnicima.

„Kad nekim prijateljima uputim poruku putem Facebook Messengera, najčešće mi odgovore tek za dve nedelje, a kad im pošaljem SMS, odgovore mi odmah“, rekao je Papvort, koji veruje da će kratke poruke (SMS) i u budućnosti biti važan način komunikacije među starijom populacijom i u zemljama sa slabom mrežnom infrastrukturom.

Devedesetih godina Papvort je radio u Engleskoj za Sema Group, IT kompaniju koja se bavila tehničkim uslugama i programiranjem za Vodafone.

„Osmislili smo za njih originalan sistem za razmenu tekstualnih poruka“, rekao je.

Danas živi u Kanadi i radi za drugu IT kompaniju, u kojoj se više ne bavi telekomunikacijskim problemima.

Komentari

Vaš komentar