Probali smo sladoled sa ajvarom i pirotskim kačkavaljem

Lifestyle 09. avg 202218:57 > 18:5811 komentara
Podeli:

Visoke temeperature i dalje širom Evrope. Kako bi ih lakše podneli, jer su ove godine prešle rekordne vrednosti, mnogi stanovnici Londona spremni su da probaju i sladolede neobičnog ukusa – kečapa i majoneza. Najnoviji projekat britanskih sladoledžija za najtoplije leto sastoji se od niza netradicionalnih ukusa koje pre možete naći u ostavi nego u frižideru za sladoled, a osim „Hajnc“ majoneza i kečapa, tu je i ukus pečenog pasulja. Sladolede je kreirala Anja Hindmaš, koja je za glavne sastojke iskoristila neke od najtraženijih začina i gotovih jela. A šta su smislile naše sladoledžije? Imaju li beogradski sladoledi slične, neobične ukuse, poput ovih londonskih?

Beogradska priča o neobičnim ukusima sladoleda počinje u centru Beograda u „Poslastičarnici“, čiji je vlasnik majstor sladoleda Veroljub Šobić.

On između ostalog, preporučuje sladoled od ajvara i pirotskog kačkavalja.

Reporter N1 prvo je probao sladoled od ajvara:

„Kao da jedem ajvar“, kaže.

Šobić ističe da je to tako jer u njegovoj „Poslastičarnici“ ne postoje arome, već se sladoled pravi sa pravim ajvarom, onaj s vinom sa vinom, rakija sa rakijom…Sve je, ističe, apsolutno prirodno.

„Sladoled je u principu matematika, morate da znate za sastojke koje unosite koji je procenat šećera, masnoće, suve materije, da napravite izbalansiranu smesu i da imate pravi ukus“, otkriva za N1 Šobić.

Ipak dodaje, da je sladoled sa pirotskim kačkavaljem „njegov umetnički doživljaj“.

„Kačkavalj je jak sir i tek na kraju nepca se jedva oseti…Italijanski majstor sladoleda, ozbiljna faca u svetu me oterao u… i rekao ti nisi sladoledar, ti si pesnik“, kaže Šobić.

On ističe i da nije neobično da njegove mušterije sladoled posluže umesto predjela, te da je jedan od njih tražio po 150 kugli ajvara i kačkavalja i na venčanju je dao da se posluži kao predjelo, uz šunku.

„Ovo su gastrosladoledi koji se služe uz slano“, navodi Šobić.

Otrkiva je da je pravio sladolede od paradjza, kupusa, kokica…“Od svega jestivog možete napraviti sladoled ako poznajete zanat“, dodaje.

Prijatno je, kako navodi, iznenađen interesovanjem kupaca, koji ajvar uglavnom samo probaju ali su zato postali fanovi kačkavalja i „dolaze na tri, četiri kugle“.

Upitan za svetsku modu i sladolede s kečapom i majonezom, Šobić kaže da to nije ništa i da je „pomalo dosadno“. „Ja pravim ono što drugi nisu napravili, a napraviti sladoled od majoneza je lako i jednostavno“, rekao je Šobić i dodao da se sladoledom bavi 31 godinu, a da je prvih 10 učio zanat.

Komentari

Vaš komentar