Preminuo autor murala „Poljubac“ na Berlinskom zidu

Lifestyle 15. avg 202211:292 komentara
Podeli:
Izvor: John MACDOUGALL / AFP

Umetnik Dmitrij Vrubel, autor čuvenog murala popularno nazvanog "Poljubac" na Berlinskom zidu, preminuo je u 63. godini od posledica zaraze virusom korona.

Vest o smrti umetnika, čiji je mural postao simbol završetka Hladnog rata, jutros je objavilo nekoliko ruskih novinara.

Vrubelova supruga Viktorija Timofejeva saopštila je prošlog meseca putem društvenih mreža da je njen suprug hospitalizovan usled komplikacija zbog kovida-19 i da se njegovo zdravstveno stanje naglo pogoršava, podseća „Raša tudej“.

Vrubel je rođen u Moskvi, a u Berlinu je živeo od 2010. godine. Negov najčuveniji rad je grafit na ostatku Berlinskog zida pod zvaničnim nazivom „O Bože, pomozi mi da preživim ovu smrtonosnu ljubav“, koji prikazuje poljubac sovetskog lidera Leonida Brežnjeva i lidera nekadašnje Istočne Nemačke Eriha Honekera. Mural je inspirisan sastankom dvojice političara.

Mural je naslikan 1990. godine, samo nekoliko meseci nakon pada Berlinskog zida i pred ujedinjenje Nemačke koje se dogodilo krajem te godine.

„Godinama sam živeo svoj privatni život, dok je slika živela svoj. Početkom 2000-ih ljudi su počeli da donose suvenire iz Berlina – magnete, šolje i slično – sa Poljupcem na njima koji su se prodavali ne samo u Istočnoj galeriji već svuda u gradu“, izjavio je Vrubel 2014. godine za „Kalvert džurnal“.

Originalni rad je uništen 2009. godine kada su gradske vlasti u Berlinu renovirale ostatke zida. Vrubela je to uznemirilo, pa je nacrtao novu verziju „Poljupca“ nakon toga.

Komentari

Vaš komentar