Prelepo smaragdno jezero koje hrani najdužu slovenačku reku

Lifestyle 18. avg 202207:438 komentara
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Zelenci, idilično planinsko jezero koje se nalazi blizu Kranjske Gore fascinira svojom bojom i vredi ga posetiti u svim godišnjim dobima.

Jezero se nalazi na severu Nacionalnog parka Triglav. Okruženo je planinama, Vitrancem na jugu i Karavankama na severu. Lako je dostupno i udaljeno je samo tri kilometra od turističke Kranjske Gore.

Ime je dobilo zbog svoje očaravajuće plavo-zelene boje. Zelencima boju daje jezerska kreda koja prekriva dno dva metra dubokog jezera.

Čista podzemna voda ključa kroz kredu jezera do površine. Kristalno je čisto i ima stalnu temperaturu od oko šest stepeni Celzijusa, što osigurava da se jezero zimi ne smrzava.

Zelenci su izvor Save Dolinke, koja zajedno sa Savom Bohinjkom i njenim pritokama postaje najduža reka na putu kroz Sloveniju. Voda iz Zelenca se u početku izliva u močvaru sa Drnim ritom na istoku, a potom kod sela Podkoren počinje korito Save Dolinke.

Jezero i okolna močvara takođe su dom zanimljivih biljnih i životinjskih vrsta. Posetioci mogu da vide i žabe mesožderke, brojne vodozemce i ptice gnezdarice dok šetaju uređenim stazama, osmatračnicima i pešačkim mostovima. Upravo zbog ove raznolikosti ovo područje od 14 hektara je od 1992. godine proglašeno rezervatom prirode.

Slavni Britanac: Ne znam ništa lepše u Evropi

Zelenci su kroz istoriju fascinirali i mnoge strance. Britanski prirodnjak ser Hamfri Dejvi, poznat po mnogim izumima i otkrićima u hemiji, posetio je jezero tokom svog putovanja po Evropi u 19. veku. Dejvi je bio prvi koji je izolovao mnoge hemijske elemente, uključujući natrijum, kalijum, kalcijum i magnezijum. Oduševljen lepotom gornjesavske doline, prilikom posete je rekao: „Dolina Save me je šokirala lepotom sa svojim vodopadima i jezerima. Ne znam ništa lepše u Evropi“.

Lepota Zelenca inspirisala je i češkog slikara Ladislava Beneša, koji ih je naslikao.

Beneš je dugo bio vojnik austrougarske vojske, ali pošto je teško ranjen u bici u severnoj Italiji, penzionisan je i posvetio se slikarstvu. Studirao je na bečkoj Akademiji likovnih umetnosti, ali je bio najaktivniji u Kranjskoj, Koruškoj i Štajerskoj.

Poznat kao pejzažista, pored Zelenca je naslikao i mnoga druga slovenačka mesta i prirodne atrakcije.

Komentari

Vaš komentar