Predlog bolovanja zbog bolnih menstruacija izazvao polemike u Španiji

Lifestyle 13. maj. 202223:3610 komentara
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Ukoliko španska levičarska vlada uspe da uvede mogućnost bolovanja zbog bolne menstruacije, to će biti prvi takav slučaj u Evropi, a predlog je izazvao žestoke polemike unutar vlade i sindikata.

Mera bi se mogla naći u nacrtu zakona o abortusu za jačanje prava na abortus i reproduktivna prava, koji bi kabinet trebalo da usvoji u utorak.

„Zakonski ćemo priznati pravo ženama sa bolnim menstruacijama na posebno odsustvo koje finansira država od prvog dana“, rekla je ministarka za ravnopravnost Irene Montero, jedna od liderki radikalno levičarske partije Podemos, partnera u vladi Socijalističke partije.

Ali, još nije poznato da li su razgovori u vladi zaista omogućili Podemosu i ministrima socijalistima sa ekonomskim resorima da se dogovore o tačnom efektu predloga.

Španski mediji koji su imali uvid u privremenu verziju predloga zakona koje je pripremilo Ministarstvo za ravnopravnost dali bi ženama tri dana bolovanja mesečno, uz mogućnost produženja za još dva dana u slučaju veoma izraženih simptoma, za koje su mora pribaviti lekarsko uverenje.

„Važno je razjasniti šta je to bolna menstruacija: ne govorimo o blagoj nelagodnosti, već o teškim simptomima kao što su dijareja, akutne glavobolje i groznica“, rekla je početkom aprila državna sekretarka za ravnopravnost Angela Rodrigez, takođe iz Podemosa.

Komentari

Vaš komentar