Pre 85 godina u Beo zoo vrt stigao aligator Muja

Lifestyle 09. avg 202214:24 > 15:272 komentara
Podeli:
aligator Muja
Izvor: Andrej ISAKOVIĆ / AFP

Na današnji dan pre 85 godina u Zoološki vrt grada Beograda stigao je Muja, trenutno najstariji živi američki aligator (Alligator mississippiensis) na svetu.

Povezane vesti

Međunarodna statistika potvrdila je Mujin apsolutni svetski rekord u dugovečnosti aligatora koji žive u kontrolisanim uslovima, a aligator Muja preživio je Drugi svetski rat i NATO bombardovanje 1999. godine.

Ovaj aligator je 9. avgusta 1937. godine u Beograd stigao iz nekog nemačkog zoološkog vrta, zajedno sa još nekoliko životinja i već duže se nastoji da bude otkriveno koji je to vrt bio, da bi se došlo do tačnih podatka koliko je Muja tada bio star, naveli su iz beogradskog Zoološkog vrta na „Instagramu“.

Međutim, na samom kraju Drugog svetskog rata nemački vrtovi su veoma stradali i njihove arhive su trajno izgubljene, ali to ne isključuje mogućnost da se, po depoima njihovih muzeja, možda, i nađu ti podaci.

Ako je verovati tačnosti informacija u tadašnjoj dnevnoj štampi, beogradsko „Vreme“ je 10. avgusta 1937. godine objavilo da je Muja prethodnog dana u vrt stigao kao dvogodišnjak, mada na fotografiji koju su objavili deluje znatno starije, a prema procenama kompetentnih ljudi misli se da je tada već imao desetak godina.

„Beo zoo-vrt“ je gotovo potpuno razoren 1941. i 1944. godine, prvo u nacističkom, a potom u savezničkom bombardovanju, kada su stradale gotovo sve životinje.

Zatim su došle decenije nemara pod komunističkom vlašću, pa hiperinflacija, krizne godine sa neposrednom ratnom opasnošću, ponovno bombardovanje 1999. godine, a Muja je sve to sa lakoćom preživeo.

Muja je 2012. godine dobio gangrenu desne prednje noge, koja je tada morala da bude amputirana.

Pretpostavlja se da sada ima oko 95 godina, a u „Beo zoo-vrtu“ se nadaju da će ga sreća i dalje pratiti i da će poživeti još dugo.

Komentari

Vaš komentar